NAV: augusztusig csaknem 2 milliárd forint értékű hamis terméket vontak ki a piacról

hamis Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (archív felvétel)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) augusztusig csaknem 2 milliárd forint értékű hamis terméket vont ki a piacról. Mintegy 71 ezer ruházati cikket, több mint 25 ezer pár lábbelit, 11 ezer doboznál is több parfümöt és csaknem 9 ezer liter mosószert – közölte az adóhivatal pénteken az MTI-vel.

A csaknem 2 milliárd forintról megjegyezték, hogy a jogtulajdonosok ezzel az összeggel károsultak volna, ha a hamis árut a kereskedők értékesítik. Az elmúlt évekhez képest nagyságrendileg idén sem nőtt a hamis áru mennyisége. Azonban míg 2019-ben az elektronikai cikkek másolatai mellett a kamuparfümök voltak a legnépszerűbbek, addig 2020-ra a hamis ruhák kerültek előtérbe. Az augusztusig lefoglalt árumennyiség háromnegyedét ez a termékkör tette ki.

A közlemény szerint a NAV célirányosan, a korábbi vizsgálati tapasztalatok, kockázatelemzések és nem ritkán bejelentések alapján ellenőriz. Emellett folyamatosan keresi a hamis árut a közterületeken, piacokon, üzletekben, közutakon, határátkelőhelyeken és a reptéren is. Kiemelték, a hamisítás visszaszorítása a piacok tisztulásán és a tisztességes kereskedők védelmén túl a vásárlók érdekeit is szolgálja.

Mindez azért fontos, mert hamisítással még mindig sokan próbálkoznak. Hiszen a gyengébb minőség ellenére is sokan keresik a nagy cégek termékeinek jóval olcsóbb utánzatát. Így minimális ráfordítással hatalmas profitra tehetnek szert az elkövetők. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ismeretlen forrásból származó, ellenőrizetlen termék potenciális veszélyforrás, hiszen nincs elegendő információ a gyártás körülményeiről, sem a felhasznált összetevőkről, amik gyakran nem megfelelő minőségűek, sőt az egészségre ártalmasak, akár életveszélyesek is lehetnek – írja az MTI.