Romániában rekordot döntött a pozitív tesztek aránya

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában az utóbbi napon újabb több mint 1349 embernél mutatták ki a koronavírust, miután a kiértékelt koronavírus-tesztek közül csaknem minden ötödik pozitívnak bizonyult – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentéséből.

A hétfőn regisztrált több mint 21 százalékkal megdőlt a pozitív tesztek arányának eddigi, a járvány első napjaiban regisztrált rekordja.
A hétfőkön a hétköznapi átlagnál mindig jóval kisebb számú – jelen esetben 6200-nál kevesebb – vasárnapi teszt kiértékelése szerepel a GCS jelentésében. Az viszont már két hónapja nem fordult elő, hogy hétfőn a napi esetszám meghaladja az ezret.

hirdetés

A pozitív tesztek aránya nemcsak hétvégén, hanem a hétköznaponként elvégzett napi 22-24 ezer teszt kiértékelése során is már több mint két hónapja rendszeresen meghaladja az öt százalékot, a múlt héten pedig – egyetlen nap kivétellel – már a hat százalékot is meghaladta.

Romániában gyorsuló ütemben terjed a járvány, az ismert aktív fertőzöttek száma pedig a húszezret közelíti. Egyre növekszik – hétfőn ismét meghaladta a 7500-at – a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a súlyos eseteké pedig újabb rekordot döntött: jelenleg 557 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon.

MTI