Boros Anita: október elsején indul az ország megtisztítása

hulladékvadász, illegális, hulladék, október Illusztráció! Fotó: Police.hu

Két hónap tesztidőszakot követően október elsején elindul a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program részeként az illegális hulladélkerakók felszámolása az országban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden Kapuvár határában.

Boros Anita kiemelte, hogy szerdán zárul a pilot program települési önkormányzatokat érintő szakasza, ez után kezdődik az ország megtisztítása. Hozzátette, hogy az illegális hulladéklerakók ismételt megjelenése ellen egy javaslatcsomagot dolgoztak ki a kormánynak. Ebben az illegális hulladékot lerakókat jelentős mértékben, szigorúan szeretnék szankcionálni, a helyszínen megbírságolni. A legsúlyosabb jogsértő magatartásokat pedig büntetőjogi kategóriává szeretnék minősíteni. A köztes lépés az, hogy támogatnák a települési gyűjtőpontok rendszerének továbbfejlesztését – mondta.

Boros Anita emlékeztett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről. Ebben más feladatok megvalósítása mellett az illegális hulladéklerakókat is felszámolják. A program tesztidőszaka két hónappal ezelőtt kezdődött. Célja pedig az volt, hogy felmérjék az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, összetételét és jellemzőit. A tesztidőszakban minden közreműködő szervezet kijelölt egy-két helyszínt, emellett az egyes településkategóriákból is kijelöltek egy-egy települést, ahol megnézték, hogy milyen eszközökre van szükség a hulladékok elszállításához.

A felmérések szerint jellemzően vasutak, folyók, vízfolyások mentén, nemzeti parkokban a turista útvonalak mentén és önkormányzati területeken, takarásban lévő, vagy nehezen megközelíthető helyszíneken helyezik el az illegális hulladékokat. Boros Anita hangsúlyozta, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolásához a lakosság segítségére is szükség van. A HulladékRadar elnevezésű mobil alkalmazást eddig mintegy háromezren töltötték le és több mint hatezer bejelentés érkezett az ország területéről.

Gyopáros Alpár, a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy emberfeletti feladatot hajt végre a kormány az illegális hulladékok felszámolásával, amelyek rontják az életminőséget. A kormány komoly figyelmet fordít a vidék életminőség-javítására, amelyből a legkisebb falvaktól kezdve mindenki profitál – utalt a Modern városok és Modern falvak programokra a kormánybiztos.

Forrás: MTI