Országos tisztifőorvos: kedvezően változott a járvány dinamikája

célzott, járvány, egészségügyi, aktív fertőzött Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

A járvány dinamikájára jellemző, hogy míg a 34-35-36. héten még hétről hétre megháromszorozódott az új esetek száma, a 36.-ról a 37. hétre a másfélszeresével nőtt, a 37.-ről a 38.-ra egyharmadával, az utóbbi napokban pedig már csak 2 százalékkal nőtt az új megbetegedések emelkedése. Az utóbbi tíz napban alulról közelíti az ezret az új megbetegedések száma – mondta Müller Cecília.

hirdetés

A reprodukciós ráta a korábbi kettőnél is magasabb értékről visszaesett és már csak kicsivel haladja meg az egyet. Azaz egy pozitív személy csak egy másikat fertőz meg – tette hozzá Müller Cecília. A tisztifőorvos ugyanakkor arra is figyelmeztetett: az országban mindenhol jelen van a betegség, bárki elkaphatja. Ezért fontos a higiéniás rendszabályok, a távolságtartás és a maszkhasználat szigorú betartása – számolt be az MTI.