Lengyelországban nőtt az új fertőzöttek száma, több járásra terjesztik ki a szigorításokat

Fotó: Pixabay

Lengyelországban csütörtökön 1967 új koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, a legtöbbet a járvány kitörése óta; a romló járványhelyzet miatt több járásra kiterjesztik a szigorú egészségügyi intézkedéseket.

Szombattól kezdve a 380 lengyelországi járás közül 44-ben lépnek életbe a többi között a szájmaszk köztéri használatát és a nagyobb létszámú rendezvények megtartását érintő intézkedések. Közülük 16 minősül “pirosnak”, 28 pedig “sárgának” – áll a csütörtök reggel kozzétett rendelettervezetben. Eddig csak húsz közigazgatási egységben vezettek be fokozott járványügyi intézkedéseket.

A piros járásokban az utóbbi két hét folyamán több mint 12 új fertőzést regisztráltak tízezer lakosra számítva, a sárgákban 6-12-őt. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes a csütörtök délutáni sajtóértekezleten a 44 járás mellett még hét várost nevezett meg, ahol a szigorítások szintén életbe lépnek. Piros zónába sorolják a balti-tengerparti Sopotot, a sárga övezetbe Gdansk, Gdynia és Szczecin kikötővárosokat, valamint a közép-lengyelországi Kielcét és a délkelet-lengyelországi Rzeszówot és Nowy Saczot.

A főváros, Varsó azon térségek listáján szerepel, amelyek a jövő héten szintén a sárga zónába kerülhetnek. Kraska tudatta: jövő héttől módosítanak a területi besorolás módszertanán, ennek nyomán a nagyvárosok könnyebben kerülhetnek a szigorításoknak alávetett övezetekbe.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter kedden már jelezte, hogy a fertőzések nagyobb számát regisztráló járásokban újabb korlátozásokat vezetnek be: a “piros” járásokban a vendéglátóipari cégeknek este 10-kor kell bezárniuk, és az eddig csak az ott alkalmazott, a szájmaszk szabadtéri viseléséről szóló rendelkezést a sárga zónákra is kiterjesztik. Az utóbbiakban emellett 75-re csökkentik a megengedett létszámot a rendezvényeken.

A csütörtöki sajtóértekezleten közölték: az említett szigorítások feltehetőleg október 15-től lépnek hatályba. Niedzielski a sajtókonferencián jelezte: a legközelebbi napokban kétezernél is magasabb lehet a napi növekmény. Az egészségügyi tárca által csütörtökön közzétett adat az 1967 új fertőzésről a legmagasabb napi növekmény a járvány kezdete óta. Eddig a legtöbbet – 1587 új esetet – múlt pénteken jegyezték fel. Szerda óta 30 ember meghalt, közülük 29-en krónikus betegségekben szenvedtek, a harmincadik elhunyt pedig 92 éves volt. A kórházakban 2560 Covid-beteget kezelnek, 159 van lélegeztetőgépre kapcsolva . Egy nap alatt a kórházban kezeltek száma 79-cel, a lélegeztetőgépre szorulóké héttel emelkedett.

MTI


Kövessen minket Facebookon!