Románia karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezők számára

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot.

hirdetés

Erről – és a járvány terjedését korlátozó egyéb óvintézkedésekről – hétfő esti ülésén döntött az országos járványügyi operatív törzs (CNSU). A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országok listáját, az úgynevezett “sárga zónát”, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítették. E szerint Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig minden százezer lakosra 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

hirdetés

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget. Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU “sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába. És friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A CNSU hétfői határozata betiltja a zarándoklatokat Romániában. A rendelkezés értelmében az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek. Ez a román ortodox egyház egyik legnépszerűbb szertartását, a jövő héten esedékes jászvásári Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatot érinti. Ennek során más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit.

A CNSU arra kötelezte a megyei és a fővárosi járványügyi operatív törzseket, hogy 48 órán belül hozzák meg a helyi járványhelyzetnek megfelelő regionális vagy települési szintű korlátozó intézkedéseket. Hasonló kötelezettséget írnak elő számukra arra az esetre, ha később észlelik, hogy valahol a fertőzésszám két hét alatt megyei vagy több település szintjén meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

A CNSU ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára. Ahol pedig nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdést kell bevezetni. A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. Több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében.

A bukaresti járványügyi operatív törzs kedd esti döntése értelmében szerdától bezárnak a fővárosi mozik, színházak és rendezvénytermek. Nem szolgálhatnak ki beltéri termeikben vendégeket az ételt és italt forgalmazó vendéglátóhelyek – kivételt csak a szállodák és fogadók tehetnek szállóvendégeikkel. A bukaresti iskolák százméteres körzetében kötelező lesz a maszkviselés. Gheorghe Cojanu prefektus rámutatott: az utóbbi két hétben Bukarest lakosságának 1,86 ezreléke fertőződött meg koronavírussal. Hozzátette: a most bevezetett korlátozásokat feloldják, ha a kéthetes fertőzési ráta 1,5 ezrelék alá csökken – írja az MTI.

hirdetés