Orbán: a járvány felfutása jellemezte az elmúlt két hetet

járvány, kereskedelmi Fotó: koronavirus.gov.hu

A kormány célja, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító akciócsoportok üléseit követően videoüzenetben.

A kormányfő a Facebookra feltöltött felvételen kifejtette, a járvány felfutása jellemezte az elmúlt két hetet. Várhatóan ez jellemzi majd a következő heteket is a nemzetközi trendekhez illeszkedve. Október végéig tartó előrejelzéseket hallgattak meg. Ezek szerint rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, az átvezénylés pedig folytatódik. Utóbbiról szólva megjegyezte, eddig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltek át, de ha szükséges, ez a szám növekszik majd.

hirdetés

Kiemelte, külön beszámolót kaptak az orvosi kamara és az operatív törzs közötti egyeztetések állásáról. A jövő héten pedig a háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról folynak majd a tárgyalások. “A mi célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen” – fogalmazott Orbán Viktor. Majd hozzátette, a kormány ennek pénzügyi feltételeit meg fogja teremteni.

A miniszterelnök közölte, ennek a munkának a befejeztével arra kérik az orvosi kamarát és az operatív törzset, hogy a magán és a közellátás viszonyát tisztázó tárgyalásokat folytassanak. A miniszterelnök közölte: az iskolai őszi szünetet a szokott rendben, október 23-31. között tartják, a határokon pedig rend van – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!