Szlávik: mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás

influenza, maszkhordás, tömeges Fotó: MTI/Bruzák Noémi (archív)

A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek javasolja a jövő héttől elérhető infuenza elleni oltások beadását az Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik János az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kifejtette, az elmúlt napokban magas Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek és az elhunytak száma. További növekedés várható. Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma. Fel kell készülni, hogy Magyországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában – tette hozzá.

hirdetés

A főorvos hangsúlyozta, továbbra is a rizikócsoportba tartozókra, az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre kell vigyázni. Az elhunytak 99 százaléka ugyanis közülük kerül ki. Szlávik János különösen fontosnak nevezte a rizikócsoportba tartozók megvédését az influenzától. Nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Kiemelte, az influenza elleni védőoltások megbízhatóak, biztonságosak. Azokat csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni. Szólt arról is, hétfőn kezdődnek meg a remdesivir nevű hatóanyag klinikai vizsgálatai a Dél-pesti Centrumkórházban. Ez a hatóanyag eddig hatékonynak bizonyult az újfajta koronavírussal szemben. Magyarországon az elmúlt hónapokban is elérhető volt többféle vírusellenes készítmény és ez így marad a közeljövőben is – fűzte hozzá.

A főorvos közölte, a vírusellenes kezelés következtében több beteg sokkal hamarabb gyógyult meg, mint azok, akik nem kapták meg ezeket a gyógyszereket, emellett kevesebb eséllyel kerültek intenzív osztályra és nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A vírusellenes készítmények nem csodaszerek, de segítséget nyújthatnak az idős betegek gyógyulásában – mondta, hozzátéve, a most vizsgált gyógyszerek csak a klinikai teszteket követően kerülhetnek a háziorvosokhoz, addig csak kórházakban alkalmazhatóak.

Szlávik János ezúttal is aláhúzta a mindenkori szabályos maszkviselés, a fertőtlenítés és a távolságtartás fontosságát. A koronavírusos esetek számának emelkedésével még nagyobb figyelem hárul az idős, krónikusan beteg hozzátartozók védelmére – tette hozzá.

A Dél-pesti Centrumkórházról szólva elmondta, jelenleg 180 koronavírusos beteg fekszik az intézményben, akik közül 32-en vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozta, ez a korábbi időszakhoz képest soknak számít, és azt mutatja, az esetek számának emelkedésével egyre több idős, krónikus betegségben szenvedő kerül kórházba és lélegeztetőgépre – írja az MTI.