Tennivalók, ha elhagyott rendszámot vagy okmányokat találunk

okmány Illusztráció: Pixabay

A közösségi médiában egyre gyakrabban találkozni olyan posztokkal, amelyeken a rendszám vagy okmány fényképének megosztásával keresi a megtaláló a jogos tulajdonost.

hirdetés

Ez a fajta megoldás túl azon, hogy adatvédelmi szempontból mindenképpen aggályos, arra se jelent garanciát, hogy a poszt eljut a tulajdonoshoz. Alapvető szabály, hogy az okmány fényképét senki ne ossza meg az interneten. Hiszen az azokon szereplő személyes adatok visszaélés alapjául szolgálhatnak.

hirdetés

A legcélravezetőbb megoldás az, ha a talált okmányt vagy rendszámtáblát az érintett személy leadja bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában. Itt a nyilvántartások segítségével ugyanis könnyen megállapítható, hogy a tulajdonos bejelentette-e már annak elvesztését, vagy eltulajdonítását.

Arra is egykettőre fény derül, hogy pótolta-e már az adott okmányt, rendszámot. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy ne éljenek vissza a személyes adatokkal. A hatóságok vissza tudják juttatni a jogosulthoz az okmányt vagy rendszámot, ha még nem igényelt helyette újat – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

hirdetés