Több brit koronavírus-kórházat készenlétbe helyeznek Észak-Angliában

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A koronavírus-betegek fogadására kialakított nagy-britanniai kórházak közül többet valószínűleg készenlétbe helyeznek a következő hetekben Észak-Angliában, ahol az országos átlagot jelentősen meghaladó ütemben növekszik a fertőzések száma – mondta hétfőn az angliai tisztifőorvos-helyettes.

Jonathan Van-Tam a Downing Streeten tartott tájékoztatóján grafikonokkal illusztrálta, hogy az elmúlt néhány hétben jelentősen megugrott a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma az alacsony esetszámmal jellemzett nyári hónapok után. Van-Tam professzor hangsúlyozta: a járvány tavaszi hullámának tetőzése idején mért fertőzésszám és a sokkal magasabb jelenlegi számok összevetése olyan, mintha “a körtét hasonlítanánk az almához”, mivel a március-áprilisi kiugrás idején – amikor napi 5-6 ezer új esetet regisztráltak – a szűrési kapacitás sokkal szűkösebb volt a jelenleginél.

Az utóbbi időszakban 12-17 ezer között mozog a Nagy-Britanniában tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma. Tavasszal naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret. Az angliai tisztifőorvos-helyettes a hétfői tájékoztatón kijelentette azonban, hogy az új fertőzések számának mostani emelkedése ezzel együtt is markáns a nyári hónapok adataihoz viszonyítva.

Jonathan Van-Tam elmondta: a fertőzésszámok emelkedését bizonyos késéssel, de mindenképpen követi a kórházi kezelésre szorulók száma, és ebből óhatatlanul következik a halálesetek számának későbbi növekedése is. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója, aki szintén részt vett a hátfői tájékoztatón, elmondta: a 65 éven felüli, és különösen a 85 éven felüli korosztályokban meredeken emelkedik a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek száma.

Powis professzor szerint ez is mutatja, hogy “vágyálom” az a rendszeresen hallható érv, amely szerint az időseket valahogy el lehetne szigetelni a koronavírus-járványtól. Hozzátette: most többen vannak az angliai kórházakban koronavírus-betegség miatt, mint a járvány megfékezésére márciusban bevezetett korlátozások előtt.

Stephen Powis és Jonathan Van-Tam is elmondta: az NHS kórházai még bírják kapacitással a betegek ellátását, de nem kizárt, hogy a nagy-britanniai járvány jelenlegi gócpontjának számító Észak-Angliában – elsősorban Manchester, Sunderland és Harrogate városokban – készenlétbe helyezik a koronavírus-betegek fogadására felépített ideiglenes kórházakat is. Nagy-Britanniában tavasszal hét ilyen úgynevezett Nightingale-kórházat építettek fel és rendeztek be.

Ezeket a tábori jellegű, de a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, intenzív kezelésre is alkalmas kórházakat Florence Nightingale-ről nevezték el, aki a krími háborúban szervezte meg a sebesült katonák ellátását, és őt tekintik a modern angliai kórházi ápolószemélyzet-képzés megalapozójának.