Mostantól ételeket is nyomtathatnak a Zwack iskola diákjai

étel nyomtató, BSZC Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Zwack József Technikum és Szakképző Iskola olyan XXI. századi berendezéseket szerzett be, amelyek képesek 3D formában, különböző ételek és italok díszítésére, nyomtatására.

Ezzel a technológiával, maximum 17 centiméteres magasságig készíthetők el például édes- és sós alapú ételek, emellett a feltálalt finomságokat színes logókkal is díszíthetjük. Az új berendezéseket, kóstolóval egybekötött sajtótájékoztató keretében mutatták be a Zwack tagiskolában.

Az eszközök beszerzésében a békéscsabai Szőke és Társai Kft. volt a BSZC együttműködő partnere. Szőke-Kis Tamás cégvezető elmondta, a kávéhab nyomtatóval a kávé habjára különböző képeket nyomtathatunk, mindezt természetes anyagokból készült ételfestékkel. A gép azonban bármilyen, sík felületre képes nyomtatni, így akár egy macaront, mignont, vagy éppen egy felvágottas kenyeret is feldíszíthetünk.

A 3D élelmiszer nyomtató leginkább csokival, marcipánnal és tésztával dolgozik. Az eszköz több mint 600 előre megírt mintával rendelkezik, de megfelelő program segítségével újabb alakzatokat kreálhatunk.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, a beruházással egy XXI. századi oktatást tudnak megalapozni. Ezt a technológiát jelenleg sehol máshol az országban nem tudják elsajátítani a diákok. Hozzátette, hogy az összes tagintézményben megfigyelhető az innováció, a diákokkal és az oktatókkal elszántan dolgoznak azon, hogy a BSZC a szakképzés élvonalában maradjon.

Tavaly októberben Kínában jártak, ahol a legfejlettebb intézményeket, vállalkozásokat, éttermeket látogattak meg és onnan merítették az ötletet a gépek beszerzésére.

Eke Ibolya, a Zwack iskola igazgatója kiemelte, az intézmény tanulói évről évre, különböző versenyeken bizonyítják tudásukat. A fiatalok olyan szakmai tudással kerülnek ki a nagybetűs életbe, ahol munkájukat országosan elismerik. Szívesen alkalmazzák azokat a tanulókat, akik a Zwack-ban végeznek.

Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács meglátása szerint, nem szabad, hogy a robot átvegye az emberi kreativitást. A robotika a precizitást segíti és egy különleges élményt biztosít a fogyasztónak. A szakemberek tudására mindig szükség lesz az előállításban, több ezer termék precíz és pontos díszítését pedig elvégezhetjük néhány gombnyomással is.

A berendezések által a felszolgálók a cukrászok és a szakácsok még inkább kiélhetik kreativitásukat.