111 baleset történt az elmúlt hétvégén a hazai utakon

baleset, Ónos Fotó: Police.hu (illusztráció)

Az elmúlt hétvégén közlekedési baleset során kilencen haltak meg hazánk útjain, és 30 súlyos és 81 könnyű sérüléses baleset történt. A baleseti okok közül kiemelkedő, hogy a sofőrök nem a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően vezetnek.

hirdetés

A csapadékos időjárás várhatóan egész héten kitart. Így többfelé számíthatunk esőtől vizes, csúszós útszakaszokra, a szél pedig csökkentheti a járművek menetstabilitását. Az őszi-esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság jelentősen megnő. Ez a legkorszerűbb autókra is igaz, amelyeknek a vezetőit gyakran magabiztossá teszi a hajtás hatékonysága – ez azonban a fékezésre nincs hatással.

Esős időben, az utak felszínén képződő pocsolyák miatt fokozott figyelemmel, amennyiben lehetséges, a pocsolyák, vízátfolyások kikerülésével és a haladási sebesség csökkentésével célszerű közlekedni. Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát.

A borongós, esős őszi időben fokozott figyelmet érdemelnek a gyalogosok is. Előfordulhat, hogy az esernyőt használó gyalogos nem figyel az úttesten áthaladás körülményeire és ernyőjét úgy tartja, hogy az gátolja a kellő körültekintésben. Éppen ezért lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

Javasoljuk, hogy próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a párás, ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket – hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Police.hu

hirdetés