A művészetet népszerűsíti a Belvár Galéria új tárlata

Belvár Fotó: Körös Hírcentrum

2020-ban egy új koncepció alapján a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium két saját diákja, Holop Eszter és Wéber Panna 12/a osztályos tanulók mutatkozhattak be a Belvár Galériában. A diákok és tanáruk, Nógrádi Csilla a Körös Hírcentrum stúdiójában meséltek a kiállításról.

hirdetés

2020. október 15-ére új alkotásokkal teltek meg a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium paravánjai. A Belvár Galéria ezúttal Holop Eszter és Wéber Panna rajzainak, festményeinek ad otthont. Nógrádi Csilla, az iskola művészettanára a tárlattal kapcsolatban megosztotta, hogy régi vágya volt már a gyerekek kreatív oldalának, alkotási vágyának bemutatása. Bár a Belvárt sokan a reálos beállítottságáról ismerik, nagyon sok a művészetekben is tehetséges tanuló. A pedagógus szerint a művészet által a diákok előtt megnyílik egy olyan út, amely segítségével a mindennapi nehézségek is könnyebben legyőzhetővé válnak.

hirdetés

Két évvel ezelőtt éppen Nógrádi Csilla volt a Belvár Galéria bemutatkozó alkotója. Erről bővebben ide kattintva olvashatnak. Most pedig hatalmas büszkeség a számára, hogy két diákja is követi. Úgy látja, a most bemutatott tárgyak, képek méltók a Belvár falai közé. A galérián kívül, más formában is láthatók diákok munkái az iskolában. A folyosókon, a könyvtár külső falán folyamatosan cserélődve rengeteg kép tekinthető meg.

Holop Eszternek volt már korábban két kisebb kiállítása Mezőberényben. Azonban most a saját iskolájában bemutatkozni sokkal nagyobb örömöt okoz a számára. Itt olyan társai is láthatják az alkotásokat, akikkel nap mint nap találkozik. Wéber Pannának ez az első tárlata, viszont már évek óta tervezte a bemutatkozást a nyilvánosság előtt. Rendszeresen részt vett Eszter kiállításain, akkor döntötte el, hogy szeretné egyszer ő is megmutatni magát. Amikor Nógrádi Csilla mesélt nekik arról, hogy szívesen venné, ha a diákok képeit is látnák a galériában, egyből egy közös kiállításon kezdtek gondolkodni.

Eszter az életfelfogását, gondolati világát vetíti ki az alkotásokra, Panna inkább az érzelmeit közvetíti általuk. Esztert foglalkoztatják a földönkívüliek, hogyan szólhatnak bele a földi élet alakulásába. Ezt nem csak a képeken, hanem például versekben is kifejti. Ő nagyjából hatvan alkotást hozott a tárlatra, Panna pedig huszat-harmincat, vegyes technikákkal készülteket. Ezek között van egy kép, melyet a testvére készített, egyet pedig közösen hoztak létre.

A visszajelzések egyelőre nagyon pozitívak, sokan – gyerekek, felnőttek egyaránt – érdeklődnek, nézelődnek a paravánok között. Kérdeznek a témákról, a technikákról. Nógrádi Csillának is sokan dicsérték az alkotásokat. Ő úgy látja, hogy a legnagyobb elismerés azonban az, hogy foglalkoznak a látottakkal az iskolába járó diákok, pedagógusok.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés