Felújítják az orosházi tűzoltólaktanyát

tűzoltó laktanya felújítás, Orosháza

Az orosházi tűzoltólaktanya az 1950-es évek közepén épült több ütemben. Eddig csupán kisebb állagmegóvási felújításokat végeztek rajta, így az épület kora és az amortizációja miatt szükségessé vált annak teljes körű felújítása.

A fejlesztés a felújításon túl bővítést is tartalmaz: a laktanya tetejét egy méterrel megemelik, így a tetőtér beépíthetővé válik, ott az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség kap helyet. Így egy épületben lesznek a beavatkozó tűzoltók és a hatósági és egyéb szakmai feladatot ellátó tűzoltók. A laktanya épülete helyi védettséget élvez, így a tervezés és a felújítás az önkormányzattal szoros egyeztetésben zajlik. Az állomány egy, a tájegység építészeti jellemzőit és a katasztrófavédelem arculati elemeit ötvöző, korszerű épületben szolgálhatja a környék biztonságát a jövőben.

tűzoltó laktanya felújítás, Orosháza

Az új épület energiaellátását a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében az épület tetőfelületén kiépített napelem rendszer fogja biztosítani. Az épület teljes körű felújítása során a falakat hőszigetelik, a nyílászárókat kicserélik, a teljes gépészeti, elektromos és közműrendszer megújítják, ugyanígy a legénységi részt, a szertárt és az irodákat is. A korszerű és a kor színvonalának megfelelő laktanya kivitelezése október közepén kezdődhet, a hétfői napon átadják a tűzoltók a munkaterületet a kivitelezőnek.

A felújítás központi költségvetésből valósul meg. Az építési költség 831 millió forint, ami magában foglalja az olyan speciális eszközöket is, mint a riasztáskor automatikusan nyíló szertárkapu.

Az orosházi tűzoltók az építkezés idejére ideiglenesen a Kardoskútra vezető útnál lévő volt IRK épületében kapnak helyet, amelyen a legfontosabb javításokat és módosításokat elvégezték, hogy az alkalmas legyen a napi tűzoltói feladatok ellátására.


Kövessen minket Facebookon!