Mucsi Balázs: A minőségi szakképzést segítenék elő a határon túl is

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban megalakult a Békéscsabai Szakképzési Centrumban a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete. Mucsi Balázst, a centrum főigazgatóját kértük, hogy értékelje ezt az eseményt.

hirdetés

A centrum már régóta jó kapcsolatot ápol a Rákóczi Szövetséggel. Egyrészt a szellemiségével, másrészt az általa szervezett programokkal azonosulni tud az intézmény. A BSZC-ben szimpatikusnak találták, ahogyan a külhoni és az itthoni magyarokkal kapcsolatban tevékenykedik a szervezet. Ehhez korábban több diák és kolléga is csatlakozott már. Azonban október 19-én egy hosszabb előkészítés során a Rákóczi Szövetség Békéscsabai SZC Ifjúsági Szervezetét is megalakították.

hirdetés

Mucsi Balázs számára megható volt, hogy első körben 32 kollégája csatlakozott, valamint következő lépésként a szándéknyilatkozatok alapján közel száz diák csatlakozik majd a szervezethez. A főigazgató bízik abban, hogy minél több diákot meg tudnak majd nyerni arra, hogy a 14-19 éves kor között kialakuló identitásuknak része legyen a magyarságtudat fogalomrendszere. Vagy tudjanak segíteni olyan diáktársaikon, akik az országhatár túloldalán helyezkednek el.

A jövőben mindenképpen szeretne a centrum részt venni a Rákóczi Szövetség pályázatain, és szeretnének vendégül látni határon túli fiatalokat. Azonban ezek a projektek most a járványhelyzet miatt halasztásra kerültek. Annyi biztos, hogy a közeljövőben sor kerül majd a szövetség elnökétől kapott Rákóczi szobor felavatására és a Trianon 100. évfordulójára emlékeztető fűzfa elültetésére. Éppen a diákok egészségének védelme érdekében az ünnepséget október 30-ra tették, akkor tanuló nem lesz az iskolaépületben.

Annyi már most biztos, hogy hosszú távú együttműködésben gondolkodnak – tette hozzá Mucsi Balázs. Hisz a főigazgató a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elvben, vagyis olyan projekteket terveznek, amelyek egyedülállóak, és erősítik a kapcsolatot a külhoni magyarsággal. Úgy látja, a külhoni magyarok szakképzésében való segítségnyújtás lehet egy jó irány, főként a módszertani megújulás elősegítésével. A szakmai diákcsereprogram lehet egy másik út. A főigazgató úgy gondolja, hogy egy jó szakma elsajátítása a határon túl is komoly fegyvertény lehet. Főleg ott, ahol nehézkesebb a szakképzés megvalósulása.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés