Eredményes volt az árvízi védekezés a borsodi folyók mentén

árvíz, belföld, Sajó, Hernád Felsőzsolca, 2020. október 22. A felsőzsolcai védmű, a vízszintet csökkentő árvízlevezető vápa Felsőzsolca határában Fotó: MTI/Vajda János

Eredményesnek nevezte az októberi árvízi védekezést a Hernád, a Sajó és a Bódva mentén Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, sajtótájékoztatón csütörtökön.

Elmondta: bár a folyók áradása néhány települést elzárt, utak kerültek víz alá, az elmúlt tíz évben történt árvízvédelmi fejlesztéseknek köszönhetően emberi életek nem kerültek veszélybe, és ingatlanokban sem keletkezett kár. Emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben levonuló nagy árhullám a Sajó, a Hernád és a Bódva völgyében a védekezési munkálatok mellett 29 településen kellett műszaki segítséget nyújtani, töltéseket kellett magasítani; ideiglenes védműveket építettek ki, megépült három szükségtározó, négy völgyzárógát. Tíz év alatt az árvízvédelmi fejlesztésekre 30 milliárd forintot fordítottak.

Az idei októberi árhullám esetében csak Sajóecseg kért operatív segítséget a vízügyi szakemberektől, egyetlen Hernád menti településnek sem volt operatív műszaki segítségre szüksége, a Bódva mentén pedig Szendrőn volt szükség műszaki segítségnyújtásra.

Kiemelte: a Sajó, a Hernád és a Bódva vízrendszerén mindenhol érzékelhető volt a fejlesztések hatása, lényegesen kevesebb dolga volt a szakembereknek, mivel jóval kevesebb kritikus helyzet alakult ki. Növekedett a térség árvízi biztonsága, a fejlesztések egyértelműen hozzájárultak a sikeres védekezéshez – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a védművekért felelős önkormányzatok és a vízügyi igazgatóság sikeresen kezelték a levonuló árvizet, ugyanakkor a fejlesztéseket tovább kell folytatni, az elégtelen biztonságú védműveket még ki kell építeni. A Sajó, a Hernád és a Bódva egyébként folyamatosan apad.

MTI


Kövessen minket Facebookon!