Csak engedéllyel lehet motorsportot űzni az erdőkben

erdőkben Illusztráció: Pixabay

A motorsport az erdőkben komolyan megbolygathatja a vadállományt, akadályozhatja az ott folytatott tervszerű vadgazdálkodási tevékenységet, ennek részeként a vadászatot is. Az érintett szakmai szervezetek keresik az optimális megoldást a helyzetre.

Az elmúlt bő egy évtizedben egyre többször bukkantak fel a természetben a motoros technikai sportok szerelmesei. Ez a szabadidős tevékenység védett természeti területen csak engedély birtokában űzhető, és az erdőterületeken is csak az arra kijelölt útra lehet ráhajtani a vonatkozó jogszabályok értelmében.

hirdetés

A járművek rendkívüli módon zavarják a vadászható és nem vadászható fajokat, akadályozva a tervszerű vadgazdálkodást, valamint súlyos károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és a Magyar Motorsport Szövetség ezért felhívja a motorsportokat űzők figyelmét: csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek! Ellenkező esetben a kiszabott bírság akár 300 000 forintra is rúghat.

Ezzel együtt a szervezetek meggyőződése, hogy a megoldást nem a – kétségtelenül elrettentő – szankcióban kell keresni. Viszont egyeztetésekre kerülhet sor az érdekképviseleti szervezetek kezdeményezésére, hogy a jelenlegi törvényi szabályozásnak érvényt szerezzenek, és hogy hosszú távon megtalálják a minden érintett szempontjából optimális megoldást.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara