Romániában hétfőtől bezárják az iskolákat, kötelező lesz a maszkviselés

egyetemek, felvételi, középfokú, keresztféléves, egészségvédelmi, érettségi, tanév, felsőoktatási, Szegedi Tudományegyetem, jelentkeztek, felsőoktatás, köznevelésben, OECD, járványhelyzet, járványügyi, oktatási, távolléti, tankönyvek, maruzsa, középfokú Illusztráció: Pixabay

Szigorítják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket Romániában. Országszerte az internetre költöztetik az oktatást, korlátozzák az éjszakai kijárást. Mindenütt kötelező lesz a maszkviselés, a december hatodikára kiírt parlamenti választásokat azonban nem halasztják el – jelentették be a kormány csütörtök esti ülésén.

A szigorításokat a kormányülésen kivételesen részt vevő Klaus Iohannis államfő ismertette, a konkrét intézkedések azonban – a veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat módosítása révén – várhatóan hétfőtől léptetik hatályba. Iohannis a helyzet súlyosságát nyomatékosította jelenlétével: a rendszerváltás óta a mindenkori román államfő eddig mindössze néhány alkalommal élt azon alkotmányos jogával, hogy “országos jelentőségű problémák” megvitatása alkalmával részt vehet a kormány ülésén.

hirdetés

Az elnök szerint a napi tízezer fertőzéshez közelítő romániai járványhelyzet rendkívül aggasztó. Egyértelművé vált, hogy fékentartásához az eddigieknél szigorúbb korlátozásokra van szükség. Iohannis rámutatott: az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi. A személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a tömegközlekedési eszközökön.

Be kell tiltani a rendezvényeket és mulatságokat, be kell zárni a piacokat és vásárokat, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, és korlátozni kell az éjszakai kijárást – sorolta az államfő. Iohannis ugyanakkor kijelentette: a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni. Az ennek alapját jelentő választásokat válsághelyzetben is meg kell tartani. Az államfő szerint az erős nemzetek ragaszkodnak a demokratikus választásokhoz.

Iohannis az Amerikai Egyesült Államok példájára hivatkozott, ahol csaknem százezer új fertőzést diagnosztizálnak naponta. Az emberek mégis nagy számban, védőmaszkot viselve, a távolságot megtartva, fegyelmezetten álltak sorba, hogy leadhassák voksukat.

Ludovic Orban miniszterelnök jelezte: a járvány megfékezését célzó intézkedéseket kormányhatározatban fogják részletezni. Ez hétfőn léphet hatályba, időt biztosítva a lakosságnak és a hatóságoknak a felkészülésre. A kormányfő szerint a voksolás nem jelent fertőzési többletkockázatot. Romániában eddig csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A héten az iskolák csaknem felében – 8,5 ezer tanintézményben – még a szokásos óralátogatással folyt a tanítás. Míg 5 ezer iskolában részlegesen, 4 ezer iskolában pedig már teljes egészében az internetre költöztették az oktatást – írja az MTI.