Meghaladta az 50 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ugyanakkor van remény arra, hogy a dolgok most már jobbra fordulnak.

hirdetés

A brit egészségügyi minisztérium szerda este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 595 halálesetről érkezett jelentés.
Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában a kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – eddig 50 361 halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek. Nagy-Britannia – az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után – a világon az ötödik, Európában az első olyan ország, ahol meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A londoni egészségügyi minisztérium adatai szerint a szerda estével zárult 24 órában országszerte 22 950 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Nagy-Britanniában eddig 34,5 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1 256 725 lett pozitív.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben. Az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban, és ez a vizsgálati módszer arra vall, hogy valószínűleg megállt a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések számának növekedése.

A statisztikai hivatal legutóbbi heti felmérése szerint Angliában, Nagy-Britannia messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében az október 31-én zárult egy hétben 618 700 – hozzávetőleg kilencven lakosonként egy – volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma. Az ONS számításai szerint azon a héten tízezer lakosonként naponta 8,38 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábban mért 9,52 helyett.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi folyamatos emelkedés után 50 ezer körüli szinten stabilizálódott a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma október utolsó hetében. Az ONS becslései szerint az eggyel korábbi héten 51 900 új koronavírus-fertőzés történhetett napi átlagban.

Boris Johnson brit miniszterelnök az új halálozási adatokra reagálva szerda este kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de a kormány nagyon nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az Angliában e hónap eleje óta érvényben lévő, négy hétre szóló korlátozások eredményeként jobbra fordulnak a dolgok. Johnson hangsúlyozta: a remény egyik forrása az, hogy immár reális kilátás a  koronavírus elleni oltás, a másik az, hogy tömegessé vált a gyorstesztek alkalmazása.

Liverpoolban múlt péntek óta tart a koronavírus-gyorstesztek tömeges kipróbálása. A program alapján a félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. Boris Johnson a program elindítását bejelentő nyilatkozatában közölte: meggyőződése, hogy a tömeges tesztelés és az oltás megjelenése lehetővé teszi a koronavírus legyőzését jövő tavaszra.

MTI

hirdetés