Franciaországban október óta először csökkent a kórházban kezeltek száma

párizsban, fertőzöttek, franciaországban Fotó: Mehdi Taamallah / NurPhoto / Getty Images

Franciaországban az elmúlt 24 órában, október óta először csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt betegek és az intenzív osztályon ápoltak száma, miközben a járvány kezdete óta 44 ezerre emelkedett az elhunytak száma – derült ki az egészségügyi tárca szombat este közzétett adataiból.

Kórházban jelenleg 32 468 fertőzöttet ápolnak, 4855-en vannak intenzív osztályon, 32-vel kevesebben, mint pénteken. A kórházban ápoltak száma meghaladta a tavaszi hullám tetőzési szintjét. De kevesebb a súlyos betegek száma, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

hirdetés

A kórházi mutatók a legfontosabb adatok a járvány alakulása szempontjából, miután a két héttel ezelőtt életbe lépett általános karantén legfőbb célja az intenzív osztályok túlterheltségének elkerülése. Jelenleg mintegy 6400 intenzív ágy rendelkezésre a francia egészségügyben. Felkészültebben kezelik a jelenlegi a járványhelyzetet, mint a tavaszit, amikor is több mint 30 ezren vesztették életüket.

Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 359-cel 44 246-ra emelkedett, és 2202 új beteget vettek fel. De már ennél többen távozhattak gyógyultan a kórházakból. A pozitív tesztek aránya 17,3 százalék volt szombaton, ugyanannyi, mint előző nap. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot. De a karantén kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken.

A gyülekezési tilalom ellenére szombatra virradóra a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban több mint háromszázan vettek részt egy, a közösségi oldalakon szervezett illegális vadpartin. A hangoskodás miatt a szomszédos házakban lakók hajnali 2 órakor kihívták a rendőrséget. Az oszlatás általános verekedésbe fajult a rendőrök felé üvegeket és egyéb tárgyakat dobáló bulizók és a hatósági emberek között. Oszlató gránátokat is bevetettek a ház kiürítésére, az összetűzésben senki nem sérült meg.

Rendőrségi források szerint amikor a társaságot meglepték a rendőrök, a bulizók egy része fejvesztve menekült a tetőn át és a szomszéd házak falára felmászva. A nyomozók a helyszínen mintákat is vettek, és azt közölték, hogy a bulizók közül legalább egy embernek pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje. Ezért a hatóságok arra kérnek minden résztvevőt, hogy mielőbb teszteltesse magát.

A párizsi prefektúra közben bejelentette, hogy betiltotta azt a vasárnapi tüntetést, amelyet a karantén idejére felfüggesztett katolikus misék újrakezdéséért szerveztek. A hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a tüntetésen nem tartották volna be az érvényes egészségügyi óvintézkedéseket. Katolikusok vasárnap Párizson kívül mintegy húsz nagyvárosban hirdettetek megmozdulásokat és utcai imákat azért, hogy ismét lehessen misézni. A karantén idején a vallási helyek és a templomok nyitva tarthatnak. De az esküvőkön és a temetéseken kívül nem engedélyezettek a vallási gyülekezések.

A Le Monde című napilapban közzétett nyílt levélben több mint száz polgármester azt kérte Emmanuel Macron államfőtől, hogy a 100 milliárd eurós gazdaságösztönző program 1 százalékát a legszegényebb települések támogatására fordítsa. “Semmilyen ambiciózus intézkedés nem született eddig a településeinket sújtó szociális és gazdasági leszakadás megakadályozására. Jelenleg egy másik vírus is fejlődik a kerületeinkben: a leszakadás betegsége” – olvasható a levélben, amelyet jobb- és baloldaliak, falvak és nagyvárosok vezetői is aláírtak.

Forrás: MTI

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!