Özbas Szofi nem indul a prágai Európa-bajnokságon

özbas, koronavírusteszt Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív felvétel)

Tizenegy cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a csütörtöktől szombatig tartó 69. Európa-bajnokságon. Özbas Szofi, a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője sérülés miatt nem tud indulni. A megmérettetésre Prágában kerül sor zárt kapu mögött. 

A csehországi kontinenstorna időpontja többször is változott a márciusban kirobbant koronavírus-járvány miatt. Eredetileg május 1-től 3-ig tartott volna, de márciusban júniusra, majd áprilisban november 8-10-re halasztották. Utóbbi dátum módosult szeptemberben november második felére. A nemzetközi dzsúdóélet héthónapos szünet után, az október 23-25-én rendezett budapesti Grand Slammel indult újra. Ezen 61 ország 409 versenyzője lépett tatamira a Papp László Sportarénában kialakított buborékban.

hirdetés

Tóth László, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek kiemelte, hogy világszerte óriási elismerést aratott a magyarországi tornarendezés. “Nagyszerű eseményt vezényeltünk le sikeresen, példát mutatva részben a prágai rendezőknek is. A jelenlegi helyzetben úgy érzem, nincs értelme elvárásokat megfogalmazni a válogatottunk felé. Csak azok utaznak el az Eb-re, akik tökéletes állapotban vannak, a junior Eb-n megsérült Özbas Szofinál például ezért nem kockáztattunk. Emellett a járvány is hatással volt a csapat összetételére” – jelentette ki az MJSZ vezetője.

Tóth László arról is beszélt, hogy az olimpiai kvalifikációban a nemzetközi szövetség intézkedése nyomán a versenyzők eldönthetik, hogy a prágai vagy a 2021-es szófiai Eb-pontokat kívánják beszámítani. “Erre azért volt szükség, mert a vírushelyzet miatt nem minden földrész tud most kontinenstornát rendezni, tudtommal Afrikában például nincs erre lehetőség” – tette hozzá.

A korábban közzétett 14 fős Eb-névsorból Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós és Özbas Szofi került ki. A nemzeti csapatból Sipőcz Richárd várhatja a legjobb formában a felnőtt kontinenstornát, ugyanis a nemrég Porecben rendezett korosztályos Eb-ken a Széchenyi Egyetem SE +100 kilogrammos versenyzője a juniorok között és az U23-as mezőnyben is aranyérmet nyert. A tavalyi Eb-n – amelyre az Európa Játékok keretein belül került sor Minszkben – a 17 fős magyar küldöttség egy bronzéremmel zárt a 81 kilós Ungvári Attila révén – számolt be az MTI.

A magyar Eb-csapat:

férfiak:

  • 66 kg: Szegedi Dániel (Ceglédi VSE)
  • 73 kg: Szabó Frigyes (UTE)
  • 81 kg: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE)
  • 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest)
  • 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
  • +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

nők:

  • 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
  • 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
  • +78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!