Sarkvidéki eredetű hideg zúdul ránk pénteken

hidegebb, 20, fagy, hideg, tél, fagykár Fotó: Pixabay

Már a szomszédban van a hidegfront, ami szárazabb, hidegebb sarkvidéki eredetű levegővel árasztja el a Kárpát-medencét a hétvégén – írja az Időkép.

A front az este folyamán fut be és északnyugat felől egyre több helyen elered az eső. Holnap reggelig sokfelé számíthatunk csapadékra, ami folyékony formában fog lehullani. A magasban érkező fagyos levegő, ugyanis a péntek délutáni órákban áramlik fölénk, és várhatóan nem kerül átfedésbe a csapadékkal, mivel ekkora már nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap.

hirdetés

Havas esőre, hózáporra azonban így is lesz egy kevés esély, de csak az északi hegycsúcsok közelében. Az elvonuló front mögött ugyanis egy konvergens (összeáramlási) zóna alakulhat ki nagyjából az Edelény-Mohács vonal mentén, ami kedvezni fog a záporoknak.

Az északi szél napközben többfelé megerősödhet, a hegyekben viharossá fokozódhat. Szombat hajnalban azonban legyengül szél és nyugalomba kerül a hideg levegő, ezért országos fagy várható. Az északi tájakon -5, -6, a fagyzugokban -7, -8 fok is lehet, így az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékleteit mérhetjük majd.