Orbán: Magyarország 12 millió adag koronavírus elleni vakcinát kötött le

járvány, koronavírus, orbán Fotó: koronavirus.gov.hu

Nagy valószínűséggel elég lesz az a 12 millió adag vakcina, amelyet a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében lekötött a kormány. Még nem lehet tudni, mikor áll majd rendelkezésre az oltóanyag, de többen inkább a tavasz végére ígérik – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország

A miniszterelnök azt mondta: nagy valószínűséggel elég lesz az a 12 millió adag vakcina, amelyet a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében lekötött a kormány. Még nem lehet tudni, mikor áll majd rendelkezésre az oltóanyag, de többen inkább a tavasz végére ígérik – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy szerinte a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés. Ha valahol hamarabb készül el, akkor célszerű, hogy Magyarország onnan is rendeljen – tette hozzá.

hirdetés
A korlátozó intézkedések hatásáról

Az elmúlt két-három nap kedvezőbb adatai még nem bizonyítják, hogy megkezdődött volna a koronavírus-járvány terjedésének lassulása – hangsúlyozta a miniszterelnök, Müller Cecília országos tisztifőorvossal folytatott egyeztetésére hivatkozva. Orbán Viktor azt mondta, lehet, hogy lefelé indulnak meg a számok, de az is lehet, hogy felfelé. Ez azért fontos, mert az idősek élete veszélyben van. Arra kérte az embereket, hogy legyenek fegyelmezettebbek.

hirdetés
Köszönet a frontvonalban dolgozóknak

Amikor nagy a baj, akkor Magyarországon hősökből sosincs hiány. Most ilyenek az orvosok, az ápolók, sőt az egyetemisták is “felzárkóztak” – jelentette ki. Egy felmérés szerint a magyarok legnagyobb része magyar oltóanyagot választana – közölte. Nagy dolognak nevezte ezt, az elmúlt harminc évben ugyanis nem mindig a “vedd a hazait” logikája érvényesült.

Nem értünk a kórházi kapacitások végére

A kórházban ápoltak száma magas, de az ellátórendszer még messze nem érte el a kapacitásai végét – hangsúlyozta. A kórházakban szolgál 1150 katona, további 1150 pedig bevetésre kész – emelte ki, megjegyezve: igaznak bizonyult tehát, hogy Magyarország felfegyverkezve várja a második hullámot. A kormányfő ismét arra kérte a diákokat, hogy tanuljanak, ne tekintsék vakációnak ezt az időszakot.

Pénteken kezdetét veszi a tömeges tesztelés

Megjegyezte, hogy a gyorstesztekkel kapcsolatban neki is vannak kétségei. A tömeges tesztelést azért rendelték el, mert ezt kérték tőlük, így jobban érzik magukat az érintettek. Komoly logisztikai feladat megszervezni, hogy a legkisebb településen is legyen tesztelés, “de készen állunk erre”. A feladat elvégzésében kétezer egyetemista vesz részt – mondta. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy ez egy gyakorlat a tömeges oltásra, amit ugyanúgy le kell majd vezényelni, ha megérkezik a vakcina – írja a koronavirus.gov.hu.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!