Jakab Péter: A saját játékosok kinevelése jó úton halad

Jakab Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Labdarúgó Akadémia több elemből épül fel, számos területet fog össze a minőségi utánpótlásképzésért. Jakab Péterrel, az akadémia szakmai igazgatójával többek között erről is beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Egy helyi specialitásként Békéscsabán összesen három klubról beszélhetünk – árulta el Jakab Péter. Az első, a felnőtt csapat a Békéscsaba 1912 Előre Zrt., akik jelenleg az NB II-ben játszanak. A Békéscsaba 1912 SE jelöli lényegében az akadémiát. A harmadik a Békéscsaba UFC, amit pre-akadémiaként is emlegetnek házon belül. Nagyon pozitív az, hogy van egy felnőtt, igen jó színvonalon játszó kimenet, ami motivációt ad az akadémia fiataljainak is. Az UFC jelenleg azon gyerekek integrálását segíti, akik Békéscsaba 40-50 km-es körzetéből érkeznek, itt kaphatnak egy kicsit profibb képzést. Majd innen mehetnek tovább a labdarúgó akadémiára, majd akár a felnőtt keretbe.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra a felnőtt csapatnál, hogy idővel be tudják építeni az akadémián tanított focistákat. A saját nevelésű játékosok aránya volt már 60-70 százalék is, jelenleg nagyjából 40-50 százalék. Nemrég szükség is volt a növendékekre, ugyanis a járványhelyzet miatt sok játékos kiesett a felnőtt keretből, ezáltal a kisebbek játéklehetőséghez juthattak.

Az utánpótlás-nevelést egy fordított piramis jellemzi sajnos. Vagyis a nagyobbak viszonylag sokan, a fiatalabbak viszonylag kevesen vannak. Ezen néhány évvel ezelőtt úgy kezdtek el javítani, hogy a klub kollégái körbejárták a helyi óvodákat, és felajánlották, hogy a korosztálynak megfelelően edzéseket tartanak. Emellett megtörtént a magyar labdarúgó utánpótlás felmérése, amely szintén azt mutatta, hogy ez a korosztály nagyobb figyelmet igényel. A Magyar Labdarúgó Szövetség kezdeményezésére két békéscsabai általános iskolával is együttműködnek, tömbösített testnevelésóra keretében az Előre utánpótlásközpontjában tudnak edzéseket tartani a diákoknak.

Arra vonatkozóan is vannak már terveik, hogy Békéscsabán kívül, más településen is szeretnének edzéseket tartani. Egyelőre Békés az elsődleges cél, hiszen a klub tulajdonosa, Barkász Sándor békési. Lokálpatriótaként ő és az egyesület is szeretne a városnak segíteni a labdarúgás területén. Korábban színvonalas focicsapat működött a városban, ezt is szeretnék visszaállítani.

A teljes interjú itt meghallgatható: