Horvátországban és Szlovéniában is megugrott a napi új fertőzöttek száma

koronavírus, külföld, járvány Illusztráció: Pixabay

Ismét megugrott az új típusú koronavírus-járványban fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is – derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3603 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 111 617-et. Az elmúlt napon 56 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1501-re emelkedett. Kórházban 2136 beteget ápolnak, közülük 240-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

hirdetés

A horvát kormány újabb korlátozások bevezetését tervezi, amiről csütörtökön tesz bejelentést. Az intézkedések karácsonyig lesznek érvényben. Sajtóértesülések szerint bezárják a mozikat és a kávézókat, a középiskolák pedig távoktatásra állnak át. A tervek szerint a szállodák és az üzletek nyitva maradnak. Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva. A szomszédos Szlovéniában a szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése.

A kormány által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2226-tal 69 306-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1199-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1297-en vannak kórházban, közülük 202-öt ápolnak intenzív osztályon. Az országban már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

MTI