Héjja János: A jövő élményét kapják a békéscsabai McDonald’s vendégei

Héjja János, békéscsabai Mc Donald's Vendégünk volt Héjja János / Fotó: Körös Hírcentrum

Öt év után hamarosan ismét megnyithatja kapuit egy McDonald’s étterem Békéscsaba belvárosában. Sokan várják, sokan érdeklődnek a mikorról, hogyanról. Ezt mi is megkérdeztük Héjja Jánostól, az étterem tulajdonosától a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Héjja János több mint két évtizede döntött úgy, hogy szeretne bekapcsolódni egy franchise hálózatba, el is ment egy találkozóra, ahol többek között a McDonald’s is jelen volt. A leendő tulajdonosnak megtetszett a cég filozófiája, működése. Már akkor is sikeres vállalkozóként több benzinkutat üzemeltetett, azonban szeretett volna más irányba is elmozdulni. A cég akkor 20 évre kötötte meg a franchise szerződéseket, tehát például a most nyíló békéscsabai étterem szerződése is 2040-ig van érvényben.

hirdetés

Már az első nyitás előtt nagyon komoly képzést kapott Héjja János, több vizsgát le kellett tennie, hogy egyáltalán egy étteremről tárgyalhassanak. Minden szegmenst meg kellett ismerjen a krumplisütéstől a takarításig. Végül megfelelt a vizsgákon, és Kecskeméten el is indult az étterem, amit azóta több követett országszerte. Mint Héjja János elárulta, a helyzet pikantériája, hogy tulajdonképpen Békéscsabán már akkor is elindulhatott volna, akkor még szabad volt ez a hely is.

Egy új étterem helyszínének kiválasztása egy városon belül sem egyszerű feladat. Nagy összegű beruházásról van szó, vagyis jól kell dönteni a következő évtizedekre is. Figyelembe kell venni a város jövőjét a közlekedés, a terjeszkedés szempontjából. Hiszen akár egy leendő autópálya sokat befolyásolhat. Valamint nézik azt is, mennyire akasztják meg a város közlekedését, ugyanis egy étteremnél napi 1000-1200 autó fordulhat meg. Már komoly képletek vannak a jó helyszín kiválasztására is a cégnél.

Egy McDonald’s franchise esetében abban az értelemben könnyű dolga van az étterem-tulajdonosnak, hogy viszonylag kevés elem szabadon variálható. Az alapanyagokat, eszközöket, még a tisztítószereket is egy kamion hozza minden étterembe egy héten háromszor. Annyira szigorú az élelmiszerbiztonság, hogy még a helyi termelő zöldsége sem kerülhet a dobozokba. Viszont helyi menüket állíthatnak össze, és akciókat is szervezhetnek. A központi ellenőrzés szintén egységesen magas szinten történik, mindent megnéznek, még azt is, nem ragadt-e rágógumi az asztal aljára. Sokszor az ellenőrök egyszerű civil vásárlókként érkeznek. Emiatt még fontosabb mindenki számára a szabályok betartása.

A cégen belül a társadalmi felelősségvállalás több területen jelenik meg. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány többek között felépítette Budapesten is a Ronald Házat, amelyben azok a családok kerülnek elhelyezésre, akiknél egy kisgyermeknek valamelyik klinikán, kórházban folyamatos kezelésre van szüksége. Így a családoknak ebben a nehéz időszakban sem kell szétszakadniuk. Héjja János a segítségnyújtást helyi szinten, Békéscsabán is szeretné megalapozni. Felvette már a kapcsolatot az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvánnyal. Az a terve, hogy hosszú távon működik együtt az egyesülettel, mégpedig oly módon, hogy előbb egy bizonyos összeggel, később pedig, amint a járványhelyzet engedi, szeretné az alapítvány pártfogoltjait megismertetni a munka világával. Eljönnének az étterembe, ismerkednének, dolgozgatnának, majd pedig Héjja János szívesen meg is vendégelné őket. A cél az, hogy ezek a fiatalok is magukat a társadalom fontos részének érezzék.

Békéscsabán különlegességekkel is találkozhatnak majd a McDonald’s-ba járók. Annyit leszögezett a tulajdonos, hogy szerinte Magyarország talán legmodernebb étterme fog megnyílni a békési megyeszékhelyen. A drive-in résznél egyszerre két autó rendelését tudják majd felvenni. Az étterembe lépve hatalmas monitorok fogadják a látogatókat, ahol érintőképernyőn ők maguk tudnak rendelni. Az elkészült ételt pedig kiviszik nekik az asztalhoz, sorban állás nélkül. Ezeken túl lesz még házhozszállítás is, ez más cégeken keresztül történik.

A békéscsabai McDonald’s látványtervei eddig sehol nem voltak láthatók. Elsőként a Körös Hírcentrum felületén tekinthetik meg. Íme:

Békéscsabán 2015-ben zárt be az előző McDonald’s étterem, a lakosok és a városba látogatók pedig azóta is hiányolják. Ezt maximálisan érzi Héjja János is, ráadásul ilyen mértékű pozitív fogadtatást még egyik megnyitója előtt sem tapasztalt. Amikor a munkatársait toborozta, sokakat keresett meg a régi gárdából. Hrabovszkiné Sóki Mariann 17 éves múlttal rendelkezik már McDonald’s téren, első helyettes volt a korábbi étteremben – emelte ki a tulajdonos. Ő lesz például az új étterem vezetője. Összesen 110 fő alkotja majd a csapatot, az állandó kollégák és a diákok.

A járványhelyzet miatt a megnyitás és az éttermi kiszolgálás sem lesz éppen egyszerű a megyeszékhelyen. Annyit terveznek egyelőre, hogy az autós kiszolgálás a nap bármely órájában elérhető lesz, illetve az éttermi rész is nyitva lesz. Tehát elvitelre készítenek bent is ételt. Valamint a házhozszállítás is biztosan működni fog. A megnyitás pontos dátuma még nincs meg, a műszaki átadás december 4-én várható. De addig is itt, a Körös Hírcentrumon olvashatnak majd újabb híreket az étteremmel kapcsolatban és a játékunkon is tippelhetnek közösségi oldalunkon!

A Héjja Jánossal készült teljes interjút itt meg is hallgathatják:

hirdetés