Romániában százezer alá csökkent az ismert fertőzöttek száma

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában százezer alá csökkent csütörtökön a nyilvántartott aktív koronavírusos fertőzöttek száma, több erdélyi városban feloldották a vesztegzárat.

Az utóbbi napon 7661 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami alig haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi esetszám csaknem egy hete kisebb a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttekénél, de a statisztikákban megfigyelhető enyhe javulás még nem érezteti hatását a kórházakra nehezedő nyomás szintjén. A Covid-kórházak intenzív terápiáin továbbra is 1252 súlyos esetet ápolnak, és az enyhe csökkenés leginkább az utóbbi napon elhunytak újabb rekordot döntő számával áll összefüggésben, szerdán ugyanis újabb 211 halálesetet jelentettek.

Médiabeszámolók szerint a hideg idő és a berendezések túlterhelése miatt több helyen csődöt mondtak a konténerekben és sátrakban kialakított mobilkórházak fűtőberendezései, és így fűtetlen sátrakban várakoznak órákon keresztül a tesztelésre váró, vagy már igazolt koronavírus-fertőzöttek. A Hotnews.ro hírportál szerint Nagyszebenben mentőautóval szállítják a kórház udvarán a több száz méternyire található másik épületbe a CT-vizsgálatra küldött koronavírusos betegeket.

Csütörtöktől több erdélyi városban feloldották a két vagy három hete bevezetett vesztegzárat. Szatmárnémetiben 7,4-ről 6,5 ezrelékre, Besztercén 9-ről 5 ezrelék alá, Nagybányán 6,5-ről 3,97 ezrelékre csökkent az utolsó 14 napon diagnosztizált fertőzötteknek a város lakosságához viszonyított aránya. A helyi hatóságok Szamosújváron, Zilahon, Szilágycsehen sem hosszabbították meg a karantént.
Románia 41 megyéje közül a székelyföldi Hargita megyében sikerült a legjobban lefékezni a járvány terjedését: az utóbbi két hétben diagnosztizált újabb esetek száma a lakosság 1,17 ezrelékét teszi ki.

MTI