Ismét emelkedik Csehországban az új fertőzöttek száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Csehországban 5848 igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki az elmúlt nap laboratóriumi vizsgálatai, ami az utóbbi két hét legmagasabb napi esetszáma – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett adatokból.

A kedden elvégzett 22 800 teszt 25,65 százaléka lett pozitív, ami az elmúlt egy hónap legmagasabb aránya. A kórházakban 4324 koronavírusos beteg van, közülük 550 állapota súlyos. Ezek a számok mérsékelten csökkennek az utóbbi napokban. A járványban eddig 9136-an haltak meg. Az elhalálozások napi száma az utóbbi héten száz alá csökkent. Hétfőn 79-en haltak meg. Novemberben a halálos áldozatok napi száma meghaladta a 200-at is.

hirdetés

A járványhelyzetet jelző százpontos hivatalos index már negyedik napja 64 ponton van, ami a negyedik kockázati sávnak felel meg. Csehország egy hete lazított az óvintézkedéseken, és áttért a harmadik sávnak megfelelő helyzetre, ami az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. A cseh kormány hétfőn foglalkozott a romló járványügyi helyzettel, és arra az álláspontra jutott, hogy egyelőre nem szigorít az óvintézkedéseken.

A kabinet ugyanakkor felkérte a képviselőházat, hogy engedélyezze a december 12-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását egy hónappal. A parlament szerda délután foglalkozik a kérdéssel. A pártok véleménye nagyon eltér egymástól, ezért nehéz megjósolni, milyen döntés születik. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 58 ezer körül van Csehországban. Andrej Babis miniszterelnök közölte, hogy a kormány a jövő héten foglalkozik azzal, milyen óvintézkedések legyenek érvényben karácsonykor.

MTI