Merkel: ismét a fertőzésszám robbanásszerű növekedése fenyeget Németországban

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

hirdetés

Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi “enyhe”, részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, “kemény” zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is – mondta Angela Merkel. Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

hirdetés

Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra – fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta: neki is “szívből fáj”, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt “az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk” a fertőzésveszély csökkentéséért – mondta a kancellár.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani – mondta Angela Merkel.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

Az újakkal együtt 1 218 524 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 932-re emelkedett. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék – 2535 beteg – szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

hirdetés