2804 új fertőzött és 144 elhunyt beteg az elmúlt 24 óra alatt

fertőzöttek, Koronavírus, korona, franciaországban Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg.

hirdetés

Így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

Mát több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A kormány mindent lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíteni azt a levelet, amelyben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az Operatív Törzs dönthet. Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket.

Az Operatív Törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 79 óvodában (3%) és 42 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés