Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az oltást az Egyesült Királyságban

favipiravir, fertőzöttek, kórházfőparancsnok, fertőződtek, labor, koronavírus, izoláltak Kiemelt képünk illusztráció! MTI/Koszticsák Szilárd

Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az új típusú koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban – közölte szerdán a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár.

Nadhim Zahawi a Twitteren közzétett összesítésében “igazán jó indulásnak” nevezte a múlt kedden kezdődött oltási kampány első hetét. Közölte: Angliában eddig 108 ezer, Walesben 7897, Észak-Írországban négyezer, Skóciában 18 ezer embernek adták be a vakcinát, vagyis egy hét alatt 137 897-en részesültek koronavírus-oltásban. Az Egyesült Királyságban a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával kezdődött az oltási program.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) két hete jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina tömeges, nem próbajellegű alkalmazására. Ebből az oltóanyagból az első menetben 800 ezer adag áll rendelkezésre, de a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt belőle. Matt Hancock egészségügyi miniszter minapi alsóházi ismertetésében közölte, hogy a tervek szerint december végéig több millióan megkapják az oltást az Egyesült Királyságban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.
Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak a minap elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

Hozzátette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető. A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – eddig 64 791 halálos áldozata van a nagy-britanniai koronavírus-járványnak.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához. A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik, valamint a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

MTI