2020-ban is több millió forintos kárt okoztak a graffitisek

graffitisek Illusztráció: Pixabay

2020-ban sem kímélték a graffitisek a vonatokat. A MÁV-START a járművek összesen tízezer négyzetméternél is nagyobb, külső és belső felületéről távolított el firkákat, sok millió forintnyi költséggel.

Az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható, mert egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni. De még így is jócskán akad munkája a takarítóknak. November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a tavalyihoz képest mintegy ötödével kevesebb.

A vonatok külseje is áldozatul esett az effajta rongálásoknak. Az év eddigi részében 262 vasúti járművön majd’ 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani miattuk. Ennek költsége 5,6 millió forint volt. Ez a tíz évvel korábbinak csak egy kicsit több, mint az ötöde. De 2019-hez képest sajnos nem csökkent olyan számottevően, mint a belső felületek esetében.

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális anti-graffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni. A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni. Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, idén eddig 189 feljelentést tett – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.


Kövessen minket Facebookon!