Továbbra sem született megállapodás a 2021-es minimálbérről

munkanélküli, munka Illusztráció: Pixabay

Továbbra sem született megállapodás a minimálbér, valamint a garantált bérminimum év eleji emeléséről, miután az utolsó, december 30-i tárgyalási forduló sem vezetett eredményre a három szereplő, a kormány, illetve a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek, szakszervezetek közt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – számolt be az Index.

hirdetés

Mint írják: a mostani status quo szinte példátlan a rendszerváltás utáni Magyarország történetében, ugyanis korábban egyszer sem fordult elő, hogy az év elejével ne emelkedjen az 1989-ben bevezetett minimálbér – értékelte az eseményeket Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. (Ilyen utoljára 2000-ben, az első Fidesz-kormány, az akkori kétéves költségvetés idején történt.)

hirdetés

Ha január folyamán sem születik egyezség, félő, hogy ezzel a hivatalos infláció mértékét meghaladóan értéktelenedik el az érintett munkavállalók bére. Vagyis minden esély fennáll, hogy a minimális fizetésért dolgozók életszínvonala jelentősen csökken. Akik ráadásul az aktív hazai dolgozók négy és fél milliós összlétszámához képest nincsenek kevesen – írja a portál.

A témában bővebben az Indexen olvashat.

 

hirdetés