Bugyi nélkül várakoztatták a nőket a békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórház szülészeti osztályán

békéscsabai, Réthy, Kórház, kórházi, kórházparancsnokok, Békés Megyei Központi Kórház, Réthy Pál, kórház, béremelés egészségügyi dolgozók Illusztráció: Körös Hírcentrum

Hatósági intézkedés kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután a Békés Születéséért Támogatókör, helyi érdekérvényesítő civil csoport panasszal fordult az ombudsmanhoz két károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban. Minderről a szervezet számolt be Facebook oldalán, amit a 444 vett észre.

A szervezet tavaly szeptemberben fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához a békéscsabai szülészetet érintő két panasz kapcsán:

hirdetés
  • a főorvosi bemutatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták, és végeztek rajtuk beavatkozásokat, továbbá, hogy erre a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.
  • a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, illetve a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére „kötelező” volt beadni a babákat a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé.

Négy hónap után lezárult az ombudsmani vizsgálat, erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött tájékoztatást a Békés Születéséért Támogatókörnek.

Mint írják: dr. Bálint Balázs szülész nőgyógyász országos szakfelügyelő főorvos úr összefoglaló szakmai álláspontja alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számos szabálytalanságot állapított meg, és a kivizsgálás eredménye alapján, külön hatósági intézkedés keretében, a szakfelügyelő főorvos javaslataira figyelemmel a szükséges intézkedéseket megteszi.

A szervezet bízik abban, hogy a „számos szabálytalanság” jelen esetben azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általuk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. „Reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják” -írják.