Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Moderna oltóanyagának forgalmazását

táppénz, Angliában, Post Covid-19, rezidensek, bamlanivimab, oltási, Románia, tünetmentes, fertőződött, izraelben, spanyolországban, fertőzöttek, rehabilitációs, magyarországi, halálos, olaszországban, koronavírussal, fertőzöttek, kínai, Franciaországban, Meggyógyult, szlovákiában, egészségügyi, Olaszországban, orvos, labor, vírus, koronavírus, vérvétel Fotó: Pixabay

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A Moderna vakcinája a több mint 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett klinikai próbákon 95 százalékhoz közeli hatékonyságot mutatott. Ez a harmadik olyan oltóanyag, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta. A MHRA – a világon elsőként – december elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

hirdetés

A brit felügyeleti hatóság a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban. A Moderna vakcinájából a brit kormány eredetileg 7 millió dózist kötött le, de ezt később tízmillió adaggal megemelte, így jelenleg 17 millió dózisra szól a rendelésállomány. Ez a vakcina a brit kormány várakozása szerint azonban csak tavasszal érkezik meg az Egyesült Királyságba.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le. A brit oltási kampány ezzel a két vakcinával már nagy ütemben folyik. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta: országosan már csaknem másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában – többen, mint az EU-tagországokban együtt -, és náluk két-három héten belül igen jelentős mértékű immunitás alakul ki. Hozzátette: a kormány célkitűzése az, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban február 15-ig 16 millióan megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A hét végére ezernél több körzeti orvosi rendelőben, 223 kórházban, hét hatalmas oltóközpontban – köztük stadionokban és konferenciaközpontokban -, valamint kétszáz gyógyszertárban lesz lehetőség a vakcinák beadására. Ezeknek az oltási központoknak a kialakítása lehetővé teszi, hogy január 15-től naponta több százezren megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát – mondta a brit miniszterelnök.

MTI


Kövessen minket Facebookon!