A Trefort tagiskolában már több évtizede képzik a gépészeket

trefort Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium számára is nehéz volt utat találni a leendő diákokhoz. Éppen ezért az elmúlt hónapokban különféle eszközökhöz, módszerekhez nyúltak a tagiskola munkatársai. Például Kiss Mihály, az intézmény igazgatója, Járosi Pál, az iskola gépész munkaközösségének vezetője és Fórián Ildikó, a Linamar Hungary Zrt. toborzási specialistája ezúttal a gépészet ágazat lehetőségeit mutatták be a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A pályaorientációra a szakképző iskolák folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek, azonban a pandémia itt is felülírta a korábbi gyakorlatot. A Trefort tagiskola honlapján, közösségi oldalán eddig is igyekeztek minden felmerülő kérdésre választ adni az intézménnyel kapcsolatban – árulta el az igazgató. Ezen felül idén még néhány apró ajándékkal is szeretnék meglepni az iskola iránt érdeklődőket. Az arra regisztráló általános iskolásoknak 3D nyomtatóval elkészítették a nevüket, és ezeket éppen a napokban egy kis ajándékcsomagban elküldik az iskolájukba.

hirdetés

A gépész terület nagy hangsúlyt kap a Trefortban, hiszen Békéscsabán, Békés megyében az álláshelyek magas százaléka ezen a területen található. A kisebb-nagyobb vállalkozásoktól kezdve a multinacionális cégekig igen színes a paletta. Ezt tükrözi az is, hogy a tagiskola diákjai számos irányban keresgélhetnek, amikor gyakorlati képzőhelyet választanak. A Linamar Hungary Zrt. például az egyik legrégebbi partnere a centrumnak.

Fórián Ildikó megosztotta, hogy a társaság számára évek óta fontos, hogy részt vegyen a szakképzésben. Több száz tanuló bontogatta már a szárnyait a cég telephelyein. Elsősorban a gépi és CNC forgácsoló, a hegesztő, az ipari gépész, az elektroműszerész, a gépgyártás-technológiai technikus és gépésztechnikus szakmákban tudnak képzési lehetőséget adni a hozzájuk jelentkezőknek. A középfokú mellett a felsőfokú duális képzésben is részt vesznek és büszkék arra is, hogy számos dolgozójuk vett már részt, szerzett részszakképesítést felnőttoktatás keretében.

Járosi István elárulta, hogy a Trefortban már több évtizedes hagyománya van a gépészek képzésének. Jelenleg sajnos online formában zajlik az elméleti oktatás, de reménykednek benne, hogy ez a helyzet minél hamarabb megoldódik. A szakember fontosnak tartja azt is, hogy a diákok ne csak a hagyományos fogásokat sajátítsák el egy-egy órán, hanem érdekességekkel is találkozzanak. Járosi István például rajong a motorokért, ezért az alkatrészek is bizony megjelennek a tanműhelyben.

Kiss Mihály azt is kiemelte, hogy nagyon várják már vissza a tanulókat. Az egészséges folytatás érdekében pedig újabb eszközök beszerzésén dolgoznak. Ózongenerátorok érkeznek az iskolába, ezek a 155 fős kollégiumban például segíteni fognak a szobák fertőtlenítésében. Emellett a különböző berendezések állagmegóvása érdekében fontos, hogy ne csak vegyszerrel fertőtlenítsenek. Erre a célra UV-lámpákat szereznek be hamarosan.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés