Romániában a második félévtől visszatérhetnek a diákok az iskolákba

Fotó: MTI/Kiss Gábor (archív)

Romániában a február 8-án kezdődő második félévtől a koronavírus-járvány helyi adataitól teszik függővé, hogy az iskolákban jelenléti vagy online formában folytatódjon az oktatás. A kevéssé fertőzött településeken visszatérhetnek a diákok az iskolákba.

Ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be csütörtökön, miután az elnöki palotában tanácskozott Florin Citu miniszterelnökkel, Sorin Cimpeanu oktatásügyi miniszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, valamint a járványhelyzet kezelésében illetékes más tisztségviselőkkel.

hirdetés

Az elnök szerint azokon a zöld besorolású településeken térhet vissza valamennyi gyermek az óvodákba és az iskolákba, amelyeken a két hét alatt jegyzett új koronavírus-fertőzések aránya nem haladja meg az 1,5 ezreléket. A sárga besorolású településeken, amelyeken 1,5 és három ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta, az óvodások, az elemi iskolások, valamint a cikluszáró osztályok (8. és 12. osztály) tanulói térhetnek vissza az iskolapadokba, a többi osztály számára folytatódik az online oktatás. A piros besorolású településeken, amelyeken három és hat ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta, az óvodások és az elemi iskolások számára tartanak jelenléti oktatást.

Azok a települések, amelyeken hat ezrelék fölé emelkedik a fertőzöttségi ráta, karanténba kerülnek, és itt az iskolák kizárólag online oktatást biztosíthatnak. Az egyetemek maguk dönthetik el, hogy miként folytatják a hallgatóik képzését. Klaus Iohannis hangsúlyozta, a felvázolt forgatókönyv akkor léphet életbe, ha a következő hetekben nem súlyosbodik a járványhelyzet. Hozzátette: február 2-án újra elemzik a számokat, és ekkor hozzák meg a végső döntéseket a részvételi tanítás újraindításáról.

Romániában a kormány november 9-től rendelte el az iskolák bezárását, azóta teljes egészében az online térbe költözött az oktatás. Korábban a helyi fertőzöttségi adatoktól és az oktatási intézmények adottságaitól tették függővé, hogy egy-egy iskolában jelenléti vagy online oktatás, illetve a kettőnek valamilyen keveréke folyik.

Amint a hatóságok bejelentették, péntektől kezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Utóbbiak közé sorolták a tanárokat is. Amint Sorin Cimpeanu oktatási miniszter egy szerda esti interjúban elmondta, a középiskolai tanárok kevesebb mint ötven százaléka, az egyetemi tanárok több mint hatvan százaléka jelezte, hogy igényli az oltást – írja az MTI.

Fotó: Kolozsvár, 2021. január 14. Balázs Blanka-Margit, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum hetedik osztályos tanulója távoktatásban online magyarórán vesz részt kolozsvári otthonában 2021. január 14-én. Romániában 2020 novemberétől az online térben zajlik az iskolai oktatás február 8-ig, a félévközi vakációig. MTI/Kiss Gábor