Több szén-monoxidos eset is volt a hét első napján

szén-monoxid

A fűtőeszközök nem rendeltetésszerű használata vagy hibás működése miatt ismét intézkedni kellett a kataszrófavédelem munkatársainak. Több esetben helyesen jelzett a szén-monoxid érzékelő.

Szederkényben hárman megsérültek egy hibás készülék miatt, mindannyiukat kórházba szállították. Szolnokon több gázüzemű készülék együttes működésekor figyelmeztetett megemelkedett szén-monoxid-szintre az érzékelő. A ház idős lakójának nem esett baja. Makón ugyancsak jelzett a berendezés, ott egy vízmelegítőt kellett leválasztani a gázhálózatról. Balmazújvárosban is jól vizsgázott a szén-monoxid-érzékelő, azonban a szakemberek ott is kizárták a rendszerből a problémás készülékeket.

hirdetés

A hidegebb időjárás miatt fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják. Vagy ha szabálytalan annak kivitelezése, esetleg a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás rendszeres szellőzéséről. A mérgező gáz akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. Fontos, hogy ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, visszaáramolhat a füst a házba. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető – tájékoztatott a szervezet.