Intenzív havazás jön vasárnap éjjel

nyúl, tél, időjárás, havazás Mezei nyúl lapul a Békés megyei Szeghalom behavazott határában 2021. január 19-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Holnap estétől egyre többfelé havazás váltja az esőt. Az ország déli és keleti felén hétfőig több centi hó fog hullani – számolt be az Időkép.

hirdetés

A szombati hidegfrontot követően vasárnap délután dél, délnyugat felől mediterrán ciklon éri el hazánkat. A nap második felében így egyre többfelé ered el az eső, amit estétől egyre nagyobb területen vált fel havas eső, havazás. Éjjel délen és a Dunától keletre nagy területen intenzív havazás várható.

hirdetés

A hőmérséklet is gyorsan süllyed majd, fagypont köré csökken. Ennek és az intenzív csapadékhullásnak köszönhetően hétfő reggelre az ország keleti, délkeleti felén sokfelé hullhat 5-10 cm tapadó hó, sőt a Bükkben és a Zemplénben a 15 centimétert is elérheti a friss hó vastagsága. Ráadásul feltámad az északias szél, délen hétfőre virradóan viharos lökések is lehetnek, így hófúvásokra is számítani kell.

Grafika: Időkép

Az érintett tájakon az utakon is zord, téli körülmények várhatók, ha nem szükséges, ne induljunk útnak! A csapadék hétfő napközben északkelet felé távozik, ám délutántól délnyugatrül újabb havazás érkezhet – írja a portál.

hirdetés