Meghaladta a tízmilliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában

koronavírus, külföld, járvány Illusztráció: Pixabay

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint meghaladta a tízmilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában. Az újonnan kiszűrt fertőzöttek, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma egyaránt jelentős ütemben csökken.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 9 646 715-en kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 496 796-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt 10 143 511. Matt Hancock egészségügyi miniszter keddi alsóházi tájékoztatóján elmondta: a legveszélyeztetettebb lakossági csoportba tartozó 80 éven felüli korosztály tagjainak 90 százalékát, a 70 és 80 év közötti korcsoportba tartozóknak a felét már beoltották. A brit kormány eddig 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából.

hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot – fejenként két dózissal számolva – háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból London által eddig megrendelt mennyiséggel. A valós szorzó ennél is nagyobb, mivel a jelenlegi tervekben a felnőtt lakosság beoltása szerepel.

A hivatalos célkitűzés az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja – több mint 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából. A kedd este ismertetett adatsor szerint az elmúlt 24 órában 16 840 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az év elején még szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

A szaktárca adatai szerint a kedden zárult egy hétben 162 877 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 60 021-gyel, 26,9 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. Az elmúlt egy hétben 20 923 pácienst kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, 5997-tel, 22,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a kedden zárult egy hétben 7851 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 841-gyel, 9,7 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

MTI