Megkezdődhet a BSZC új képző központjának kialakítása

BSZC képző központ építés Fotó: Körös Hírcentrum

Megtörtént a terület átadása, megkezdődhet a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) új képző központjának kialakítása.

hirdetés

A mai napon tartott sajtótájékoztatón Kiss Mihály a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta: régóta tervben volt egy olyan képző központ létrehozása, amely Békés megye és Békéscsaba gépész iparát nagyban segíti. „Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy átadhatjuk a területet az építőknek. Egy nagyon nagy jelentőségű építkezésről van szó. A BSZC igyekszik lépést tartani a technológia fejlődésével. A tanulókat a legmodernebb berendezések kezelésére is megtanítjuk, ezzel is segítve a későbbi munkába állást” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a Trefort műhelyeinek zöme a forgácsolás technológiát szolgálja ki. Különböző CNC-gépek, marógépek, köszörűgépek találhatók a képzőhelyeken, a következő hónapokban pedig egy felületkezelő tanműhely kerül kialakításra, amely egyedülállónak számít a megyében.

Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást. Mint mondta, olyan típusú eszközöket tudnak beszerezni, amely a legmodernebb kérdésekre adhatnak választ. A képzőközpont alkalmas lesz a Gyulán épülő repülőgépalkatrész-gyár szakembereinek a képzésére is. „Ezek a képzések a munkaadók igényeihez kell, hogy idomuljanak, másrészt a munkavállalók számára is vonzónak kell lenniük. A Trefort Ágoston iskola képzései egyre népszerűbbek, a mostani beruházás is egy jókora többletet tud nyújtani a diákok számára” – fogalmazott.

Mucsi Balázs kiemelte: több milliárd forintnyi beruházás valósult meg az elmúlt években. Épületeket, csarnokokat, képzőközpontokat hoztak létre. Gyakorlatilag a centrum összes kollégiuma energetikai korszerűsítésen esett át. Laborokat hoztak létre, megújították az eszközparkot, műhelyeket újítottak fel. Emellett szemmel nem látható „beruházások” is zajlottak, illetve zajlanak a háttérben. Gondolt itt arra, hogy az oktatók továbbképzése is folyamatos.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: a fejlesztés 2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a Kétegyházi úti ingatlan megújul, emellett a legmodernebb eszközök kerülnek beszerzésre. „Nemzetközi tőkét is várunk Békés megyébe, Békéscsabára. Reméljük, hogy az Airbus-on kívül is jönnek még befektetők. Ehhez sok miden kell. Kell egy megfelelő közlekedési infrastruktúra, ami tekintetében most nagy lépéseket teszünk, hiszen az M44-es 80 km-es szakasza elkészült és további szakaszok átadása várható a közeljövőben. Emellett olyan szakképzésre van szükség, hogy azt gondolhassák a beruházók: ide érdemes jönni, mert van megfelelő szakember a gépek üzemeltetéséhez” – fogalmazott a képviselő.

 

hirdetés