Csaknem két hónapja először nem találtak új esetet Kínában

Romániában, angliai beutazás, ukrajnában, koronavírus, Romániában, egyesült, fertőzöttek, Kína Illusztráció: Pixabay

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírus-fertőzéses esetet Kína szárazföldi részén vasárnap – jelentette hétfőn a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

A Kína északi területeit érintő járványhullám tavaly március óta a legsúlyosabb volt az ország szárazföldi részén, januárban a napi esetszám gyakran száz fölé emelkedett. Szigorú helyi intézkedéseknek – egyebek mellett egyes területek lezárása, központi karantén és széles körű tesztelés – köszönhetően azonban februárra sikerült jelentően mérsékelni az új fertőzöttek számát.

hirdetés

Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot. A Pekinget körülvevő Hopej tartományban január 2-ika óta több mint 900 új Covid-19-es megbetegedést regisztráltak. A tartományban jelenleg kevesebb mint 200 pácienst kezelnek kórházban. A tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban, amelynek egyes kerületei az év eleji járványhullám gócainak számítottak, hétfőtől újraindulhatott a vasúti közlekedés. A város vezetése bejelentette: megkezdik a közúti és a légi közlekedés fokozatos helyreállítását.

A járvány által január közepe óta érintett északkelet-kínai Hejlungcsiang és Csilin tartományokban több mint 500 Covid-19-es beteg részesül még kórházi ellátásban. A járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg a kínai holdújév miatti, csütörtöktől kezdődő munkaszünet áll. Hagyományosan ugyanis ebben az időszakban kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy a szeretteik körében ünnepeljenek. Peking idén különböző módszerekkel igyekszik arra biztatni az embereket, hogy helyben töltsék az ünnepet.

A tavaszünnep idejére megváltott repülő- és vonatjegyek árát külön díjazás nélkül térítik vissza mindazoknak, akik elállnak az utazástól. Az ország több részén pedig a helyi kormányzatok mintegy ezer jüan (46 ezer forint) segélyt osztanak ki a helyben maradóknak.

A közlekedési minisztérium adatai szerint február 5-én, vagyis a holdújévi, 40 napon át tartó utazási csúcsidőnek számító időszak kilencedik napján a belföldi vasúti, közúti, légi és vízi közlekedésben 18,9 millió utas vett részt, 76,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi csúcsidőszak azonos napján – írja az MTI.