Ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

A korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk megjelenése miatt a járványhelyzet javulása ellenére várhatóan ismét meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban az ügyben döntő politikusok keddi nyilatkozatai szerint.

A SARS-CoV-2 elleni védekezésről szóló szerdai tanácskozáson minden bizonnyal “egyetértés lesz a kulcskérdésben, abban, hogy nem lehet elkerülni az országos zárlat újbóli meghosszabbítását” – idézte Stephan Weil alsó-szászországi kormányfőt az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete – és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletét felvezető összeállításában az ARD országos köztelevízió.

hirdetés

A társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztva tartó korlátozások lazításáról csak akkor lehet szó, ha meg lehet ítélni a mutációk hatását a járvány alakulására. Ez egyelőre nem lehetséges – emelte ki Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt. Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett első kutatásában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) megállapította, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

A leginkább aggasztó az először Angliában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat. Az RKI január végi adatokon alapuló számításai szerint az új fertőződések nagyjából hat százaléka tulajdonítható ennek a vírusváltozatnak. Időközben ez az arány tovább emelkedhetett, és valamennyi fajtát – a B.1.1.7-et, valamint a Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított vírusváltozatot – együttvéve már a fertőzések húsz százalékáért lehetnek felelősek a korábbiaknál jóval veszélyesebb mutációk – fejtette ki sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői online elnökségi ülésén.

A politikába a természettudományok területéről érkezett kancellár több beszámoló szerint úgy véli, hogy még legalább két hétig a napi új fertőződések számának további csökkentésére kell összpontosítani, hogy minél kevesebb tere legyen az új vírusváltozatoknak a kibontakozásra, egy harmadik járványhullám beindítására. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány a február 14-én lejáró korlátozások két hétre szóló meghosszabbítását sürgeti majd a szerdai tanácskozáson. A tavaly ősszel felerősödött második hullám december végén, január elején tetőzött, a napi új fertőződések száma ebben az időszakban többször a harmincezret is meghaladta. Január közepétől folyamatosan javult a járványhelyzet. Az egyik legfontosabb mutatóként számon tartott hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma – az RKI keddi adatai szerint 72,8. Ez az érték november eleje óta először süllyedt 75 alá.

MTI