Újra működik Békésen az Asztalos utcai kút

békési kút Beküldött fotó / GaPix Fotó

Az Asztalos és a Kurta utca kereszteződésénél található ártézi kút a helybeliek által közkedvelt létesítmény, egy hete hibásodott meg. A közel száz éves vízlelőhely Békés egyik szimbólumává vált. Vizét korábban mintegy 550 méter hosszan, kőagyag-csöveken vezették a békési fürdőhöz.

hirdetés

Az Asztalos utcai kút megépítését még 1927-ben engedélyezte az alispán. A munkálatok eredményeként egy 600-650 méter mélységű és 89 mm-es belső átmérőjű főcsővel rendelkező kút jött létre, melyet a lakosság 1930-ban vehetett használatba. A kút meghibásodását a Békési Polgármesteri Hivatal felé jelezték a lakosok. Polgár Zoltán, a település alpolgármestere azonnal megtette a szükséges lépéseket a mielőbbi javítás érdekében. A szakemberek megvizsgálták a kutat, és kiderült, hogy a szivattyú romlott el. Balog Zoltánnal, a körzet önkormányzati képviselőjével a helyszínen egyeztetett az alpolgármester a munkálatokról, a helyreállításról, a meghibásodott berendezést a szakemberek kicserélték.

Örülök, hogy sikerült orvosolni a problémát, és a lakosok újra használhatják a kutat. Emellett megkezdtük a kút körüli világítás kialakításának előkészítését és a környezetbe illő hulladékgyűjtőt is kihelyezünk – tette hozzá Polgár Zoltán.

hirdetés