Eldőlt: Jön a védettséget igazoló okmány

maszkhasználat, önkormányzatok, Magyarország, beoltani, gulyás, háziorvosok Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány, erről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a mai kormányinfón.

Az okmányt azok kapják meg, akik megkapták a második oltást. Az érvényesség kezdete a második oltás időpontja lesz. Az igazolvány érvényességi időt nem fog tartalmazni, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti. Ennek oka az, hogy az egyes vakcinák által nyújtott védettséggel kapcsolatban még nincs pontos információ. Minimum fél évet valószínűsítenek, de lehet egy év, vagy ennél hosszabb idő is.

hirdetés

Védettséget igazoló okmányt kap az is, aki koronavírusból felgyógyultnak minősül.

– ha az adott személy kórházban volt, akkor a kórházból történt elbocsájtás napja az érvényesség kezdeti időpontja.

– ha volt pozitív PCR-tesztje, ami a betegséget igazolta, akkor az ezt követő első negatív teszt lesz az érvényesség kezdeti időpontja.

– ha volt pozitív PCR-tesztje, ami a betegséget igazolta, és ezt követően tett eleget karanténkötelezettségének, akkor az első pozitív tesztet követő tizedik nap az érvényesség kezdete.

Sokan vannak olyanok, akiknél nem járt tünetekkel a fertőzés, mégis ellenanyag antitest termelődött a szervezetében, ezért védettnek minősülnek. Amennyiben ők hitelesített laborban, vérvizsgálaton vesznek részt, és az antitestek jelenléte igazolódik, akkor ők is kérhetik – az ő esetükben költségtérítés mellett -, a védettséget igazoló okmány kiállítását. Ebben az esetben a vizsgálattól számított négy hónap a védettséget igazoló okmány érvényességi időtartama.

„Azt reméljük, hogy ez az okmány is hozzájárulhat majd ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza, de a kormány egyelőre nem döntött arról, hogy ez milyen jogosultságokkal jár. Azt könnyű volt belátni, ha valaki oltást kap, akkor ennek az igazolása a hivatalos hatóságok felé elengedhetetlen” – fogalmazott a miniszter.