Szlávik: valószínűleg a vírus brit mutációja miatt nő újra az esetszám

kórházban, oltatlan, járvány, brit, Szlávik János, első oltás Magyarországon, koronavírus Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív felvétel)

Jelen lehet Magyarországon is a koronavírus brit mutációja. Valószínűleg ez állhat az esetszámok növekedése mögött is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak – tette hozzá.

hirdetés

Most úgy tűnik, hogy a védőoltások hatásosak a brit variáns ellen is. Megakadályozzák a súlyos betegség kialakulását, ezért fontos, hogy mindenki megkapja a vakcinát – emelte ki a főorvos.

Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani – hangsúlyozta Szlávik János.

Forrás: MTI