Kiss Róbert: 130 ember ellen intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt

védőoltást, védelmi, üzleti, maszkviselés, rendőrök, maszkviselési Fotó: koronavirus.gov.hu

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 ember ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

hirdetés

Kiss Róbert alezredes közölte: 84-en szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22-t figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 28-at feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, üzletekben, bevásárlóközpontokban 37 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 428-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

hirdetés

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt szerdán egy emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, de a vendéglátóhelyet nem kellett bezárni – tette hozzá. Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt szerdán 315 ember ellen intézkedtek. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 36 517 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben a rendőrök 56 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 11 539-szor intézkedtek – ismertette.

Az alezredes elmondta: szerdán 8764 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Aznap 3604 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 21 456-an vannak hatósági házi karanténban; közülük 2035-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a szabályokat – számolt be az MTI.

hirdetés