Enyhítenek a maszkviselés szabályain Békéscsabán

Koronavírus, Kijárási korlátozás Fotó: MTI/Rosta Tibor (archív)

Enyhítenek a közterületi maszkviselés szabályain Békéscsabán, ezt Szarvas Péter a Fidesz-KDNP által támogatott polgármester jelentette be a mai sajtótájékoztatón.

Február 18. (csütörtök) nulla órától közterületen kizárólag a buszmegállókban lesz kötelező a maszk használata Békéscsabán. A polgármester elmondta, a járványügyi adatok november eleje óta folyamatos erősödést mutattak, az elmúlt öt hétben viszont egy kedvező és tartósnak látszó folyamat indult el országosan és Békés megyében is. A megyei járványügyi adatok lassulást mutatnak az egy nap alatt megfertőződő személyek tekintetében.

hirdetés

A decemberi kritikus időszakhoz képest, mostanra jóval kevesebben vannak a Békés megyei kórházakban koronavírus-fertőzöttek és a lélegeztetőgépek használata is csillapítottabb már, mint a legagresszívebb időszakban – magyarázta döntésének miértjét a polgármester.

„Komoly felelőssége van egy polgármesternek abban, hogy ha enyhíteni szeretne, akkor azt mikor teszi. Tudom, hogy nem kellemes a maszk viselése közterületen (…) én is szívesebben járnék-kelnék maszk nélkül közterületen, de a türelmetlenségnél előbbre tartom az elővigyázatosságot és az óvatosságot a csabaiak élete védelmében. A járványügyi adatok csillapodása és a járvány ütemének csökkenése miatt úgy döntöttem, hogy enyhítést fogok elrendelni a közterületi maszkviselési szabályokon és lehetővé fogom tenni, hogy a Csaba Park kutyafuttatója látogatható legyen maszk viselésével.

Sokat mérlegeltem azt, hogy milyen szabályt hozzak. Olyan szabályokat érdemes meghatározni, amelyek egyértelműek, világosak és ellenőrizhetők. Az ellenőrzés a rendőrség hatásköre. Nem szerettem volna olyan szabályt hozni, amely rendszeressé tenné a vitát a rendőrség és a lakosok között” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy a buszokon továbbra is kötelező a maszkhasználat, így a várakozóknak a maszk használata nehézséget nem okoz. Számos olyan buszmegálló van, ahol sokan várakoznak, csoportosulások alakulnak ki, ezért marad a szabály a buszmegállókra vonatkozóan.

A városvezető a munkatársaival és szakemberekkel folyamatosan értékelte a járványügyi helyzetet Békéscsabán. Észlelte a lakosság egyre nagyobb türelmetlenségét is. Úgy véli, a korai nyitásnak kockázata van. Magyarországhoz hasonló méretű országok közül Portugália, Görögország, vagy akár Csehország is arra példa, hogy egy nem megfelelő időben meghozott enyhítés következtében napok alatt megfordulhat a járványügyi trend és a fertőzöttek arányszáma, az elhalálozottak száma növekedésnek indulhat.

Elmondta, segíti a járványügyi védekezést, hogy elindult az oltások rendszere, az oltási terv alapján. Az adatokat elemezve a városvezető közölte, Békés megyében körülbelül 13 ezer (megállapított) Covid-19 fertőzött van. Február 15-én ez a szám pontosan: 12715 – a szerk.  Arányosítva ez 2100-2200 koronavírus-fertőzöttségen átesett személyt jelent Békéscsabán. Akik átestek a betegségen, azoknak az immunitása erősödik a fertőzéssel szemben, emellett megkezdődtek az oltások, és a szennyvízben lévő koronavírus örökítőanyagának koncentrációja csökkenő mértékű, így egyre kevesebben vannak azok, akik kockázatban vannak – fogalmazott.

Az enyhítés értelmében a vásárcsarnokban továbbra is, a csabai piac szabadtéri területein azonban február 18-tól nem kell maszkot viselni. Szarvas Péter a csütörtöktől érvénybe lépő szabály ellenére arra kér mindenkit, hogy aki teheti, viseljen továbbra is maszkot közterületeken. Legyen nálunk maszk és ha csoportosulás alakul ki, vegyük fel, ezzel is óvva egymást. Békéscsabán 2020. november 13-a óta kötelező a köztéri maszkhasználat, ez kerül most feloldásra.

hirdetés