Három évet kapott, mert elcsalta az idős asszony házát

idős asszony, nyílászárók, embercsempészés, sarkadi, millió, légpuskával, ügyészség Fotó: Pixabay

Egy idős asszony megtévesztésével megszerezte annak házát egy 48 éves többszörösen büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő füzesgyarmati férfi. A Szeghalmi Járási Ügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat  ellene. A terheltnek egy további csalás bűntette miatt is felelnie kell, amelynek elkövetésében a 23 éves fia is részt vett társtettesként, így ő is most állt bíróság elé.

A 48 éves férfi, aki a vádbeli időszakban rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, munkakerülő életmódot folytatott, 2016 őszén ismerkedett meg egy 64. évében járó füzesgyarmati asszonnyal. Az asszony egészségi állapota miatt eddigi lakóháza helyett másikat keresett magának. A férfi arra vette rá az idős asszonyt, hogy ajándékozza fiának a házát, és majd meg fogja kapni családja ingatlanát. Az egyoldalú ajándékozási szerződés, amelyben a sértett a 23 éves férfinak ajándékozza az 1.655.000.-Ft értékű ingatlan tulajdonjogát, meg is köttetett. Azonban a sértett a csereingatlan tulajdonjogát sem akkor, sem a későbbiekben nem kapta meg. A felajánlott csereház ugyanis a 48 éves terhelt lányának tulajdona volt és jelzálog miatt elidegenítési és terhelési tilalom alatt állt.

hirdetés

Az ajándékozási szerződés aláírását követően a sértett odaköltözött ugyan a csereként felajánlott ingatlanba, ahol a 23 éves terhelt is lakott a családjával, de olyan módon bántak az idős nővel (pl. az ágyán aludtak), hogy a sértett elmenekült onnan. A 48 éves terhelt a szerződés megkötése után azt állította a sértettnek, hogy a „cserével” érintett ingatlanok nem azonos értékűek. Ezért a sértett még tartozik neki és családjának, amit áruvásárlási hitelek felvételével elintézhetnek. Ennek érdekében 2016 novemberében a sértett egy szeghalmi műszaki áruházban két alkalommal összesen közel 550.000.-Ft értékben vett fel áruvásárlási hitelt különböző műszaki cikkek, háztartási gépek megvásárlásához, amelyeket a terheltek családja választott ki és az ő használatukba is kerültek. A sértett részére okozott 2,2 M Ft-os kár nem térült meg.

2018 júniusában a 23 éves férfi adásvételi előszerződést kötött az előzőek szerint ingyenesen megszerzett sértetti ingatlanra egy másik asszonnyal. Vele abban egyeztek meg, hogy az ingatlan 1.900.000.-Ft-os vételárát úgy törleszti, hogy a szerződéskötéskor 300.000.-Ft-ot átad, a további részleteket pedig havi 50.000.-Ft-os részletben fizeti. Időközben, 2019 márciusában a bíróság az előbbi bűncselekménnyel összefüggésben zár alá vette az ingatlant, ezt azonban a két terhelt eltitkolta a vevő elől, és hagyták, hogy az adásvétel reményében tovább fizesse a vételár részleteket; a részére 400.000.-Ft kárt okoztak, amely szintén nem térült meg.

A Szeghalmi Járásbíróság a 48 éves férfit 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg fiával szemben 300.000.-Ft pénzbüntetést szabott ki. Kötelezte ezen felül őket a sértettek kárának megtérítésére, illetőleg az eljárás során felmerült közel 500.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős, mert a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be ellene – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.