A kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

obi, barkácsbolt Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek – hívta fel a figyelmet a két szervezet pénteki közös közleményében.

hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a március 8-tól március 22-ig tartó kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek, az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági üzletek, a kertészeti árudák, faiskolák, a piacok, helyi termelői piacok és az állatgyógyszertárak – jelezték a közleményben. A nőnapra tekintettel március 8-án még kinyithatnak a virágüzletek.

hirdetés

A kormányrendelet alapján elérhető marad a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, az állategészségügyi szolgáltatás, az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás, az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás, a közétkeztetési szolgáltatás és az állattenyésztési szolgáltatás.

A NAK, illetve a MAGOSZ a teljes gazdatársadalom nevében köszönetet mond a kormánynak, hiszen így a korlátozások idején is biztosított a tavaszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzése és a lakosság hazai élelmiszerrel való biztonságos ellátása – írták a közleményben. (MTI)

Korábbi cikkünkben Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy az évnek ebben a szakában nem csupán az élelmiszerüzletekre, drogériákra vagy patikákra van szükség. Nagyon fontos mezőgazdasági munkálatok, kerti munkák zajlanak, amelyek alapanyag- és eszközigényesek. Ezért a gazdabolt jellegű üzleteknek is fontos, hogy nyitva maradjanak. Sok gazdálkodó nagy mértékben kiveszi a részét az élelmiszerek előállításában, a munkájuk nélkülözhetetlen és nem elhalasztható.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés